Uoči 140. obljetnice Humačkog muzeja, najstarijeg muzeja u Bosni i Hercegovini koji se nalazi u Franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu, a koja se obilježava u petak 4. listopada 2024. svečanom akademijom u Domu svetog Ante razgovarali smo sa humačkim gvardijanom i župnikom fra Dariom Dodigom.

Fra Dario nam je u razgovoru otkrio kako će ovu obljetnicu pratiti predstavljanje vodiča koji će predstaviti sve muzejske sadržaje ali i premijerno za Radio Ljubuški otkrio kako su u posljednjoj fazi pripreme za otvaranje nove cjeline muzeja koja se nalazi preko puta prostorija župnog ureda, u kojoj će biti izložena riznica, crkveni artefakti poput posuđa, ruha, knjiga iz 16. i 17.stoljeća, glazbala, numizmatike .. “Ovaj dio neće biti otvoren u petak ali je u završnoj fazi. Ova cjelina se nalazi u nekadašnjem starom dijelu muzeja posvećenom crkvenim sadržajima i predstavlja obogaćivanje kulturnog i turističkog sadržaja Ljubuškog.” kazao je između ostalog.

Najavio je kako će svečanoj akademiji biti predstavljen film o Humačkom muzeju autora Zdravka Terkeša, u programu će sudjelovati dječji župni zbor Ljiljani sv. Ante , Limena glazba sv. Ante Humac a prisutnim posjetiteljima uz samog domaćina obratit će se gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić te predstavnici Ministarstva kulture.

B.Medić/G.Ilić

error: Content is protected !!