U petak, 4. listopada 2024. godine u Domu svetog Ante u Ljubuškom, održana je svečana akademija povodom obilježavanja 140. obljetnice Humačkog muzeja, najstarijeg muzeja u Bosni i Hercegovini. Ovaj muzej, smješten u Franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu, od svog osnutka 1884. godine predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih simbola regije, čuvajući bogatu povijest i nasljeđe Hercegovine.

Svečana akademija privukla je mnoge ljubitelje povijesti i baštine, a okupljeni su imali priliku pogledati dokumentarni film o Humačkom muzeju, koji je režirao Zdravko Terkeš. Film je prikazao povijest muzeja, njegov značaj i doprinos očuvanju kulturnog blaga ovog kraja.

Fra Dario Dodig, humački gvardijan i župnik, prisjetio se važnih franjevaca koji su svojim radom dali veliki doprinos muzeju. Posebno je istaknuo fra Anđela Nuića, osnivača muzeja, koji je vodio muzej od 25. ožujka 1884. godine. Fra Anđeo Nuić je ujedno bio i autor prvog “Hercegovačkog molitvenika”, važnog doprinosa kulturnoj baštini. Dodig je također spomenuo fra Bonicija Rupčića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Grada Ljubuškog, te fra Branimira Musu, bivšeg humačkog gvardijana, koji je činio veliko djelo za muzej.

Tijekom svečane akademije, Fra Dario je najavio skorašnje otvaranje nove cjeline muzeja, smještene preko puta župnog ureda, u kojoj će biti izloženi vrijedni crkveni artefakti poput posuđa, liturgijskog ruha, knjiga iz 16. i 17. stoljeća, glazbala i numizmatike.

Ravnateljica Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine pri Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Maja Soldo, predstavila je novi službeni vodič kroz muzejske artefakte. Vodič je pripremljen prema tekstu pokojnog Tihomira Glavaša, a urednica izdanja je Danijela Grbavac. Grafički dizajn potpisuje Zdravko Terkeš. Vodič, dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, pruža uvid u bogatu arheološku zbirku muzeja, obuhvaćajući razdoblja od prapovijesti do srednjeg vijeka.

“Staklene, drvene i kamene vitrine prepune artefakata od prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka čine srž našeg identiteta i povijesnog nasljeđa,” istaknula je Soldo. “Nadam se da će muzej nastaviti s izdavanjem stručnih publikacija o građi koja se nalazi u njemu, kao i s budućim istraživanjima u suradnji s franjevcima, institucijama i lokalnom zajednicom, koja je ključna za očuvanje ove baštine.”

Program svečane akademije obogatili su nastupi dječjeg župnog zbora “Ljiljani sv. Ante” i Limene glazbe sv. Ante Humac, koji su dodatno uljepšali ovu obljetnicu,voditeljica večeri bila je Sanja Pehar.

G. Ilić / Radio Ljubuški

Napomena: Pri preuzimanju teksta s web stranice Radija Ljubuški potrebno je navesti izvor i dodati poveznicu na tekst, uz napomenu kako je zabranjeno i brisanje našeg loga sa fotografija.

error: Content is protected !!