Novi – stari gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić osvojio je na jučerašnjim lokalnim izborima najviše glasova od svih gradonačelnika i načelnika gradova i općina s hrvatskom većinom u BiH.
On je na jučerašnjim lokalnim izborima bio jedini kandidat za gradonačelnika, a građani Ljubuškog su njegov izbor potvrdili sa stopostotnom potporom odnosno s 11077 glasova.

Prema podacima sa službene stranice SIP-a BiH, izbori.ba, od 23099 registriranih birača na području grada Ljubuškog na jučerašnje izbore je izišlo njih 11463 ili 49,6 posto.

U ostalim gradovima i općinama u ŽZH birači su svoje povjerenje također dali kandidatima HDZ-a BiH, ali s manjom potporom nego Markotiću.

U općini Posušje kandidat HDZ-a BiH Ante Begić dobio je također stopostotnu potporu birača, ali je nakon obrađenih 96,3 posto glasačkih listića osvojio 4123 glasa.

U Širokom Brijegu kandidat HDZ-a BiH Ivo Pavković uvjerljivo je pobijedio protukandidata iz HDZ-a 1990 Žarka Lasića , ali je osvojio znatno manji broj glasova od Markotića. Nakon obrađenih 97,37 posto glasačkih listića osvojio 6279 glasova.

U općini Grude kandidat HDZ-a BiH Ljubo Grizelj, nakon obrađenih 90,91 posto glasačkih listića, s 3039 osvojenih glasova vodi ispred kandidata HRS-a Tomislava Bandića koji je osvojio 2124 glasa. Grizelj je tako osigurao još jedan gradonačelnički mandat.

Kada su u pitanju gradovi i općine u HNŽ ni tu se nitko nije približio Markotiću.

U susjednoj Čapljini kandidatkinja HDZ-a BiH Iva Raguž, nakon obrađenih 100 posto glasačkih listića, osvojila je 4539 glasova ili 51,24 posto i tako postala nova gradonačelnica Čapljine.

U susjednoj općini Čitluk kandidat HDZ-a BiH Marin Radišić je dobio još jedan načelnički mandat. Njemu je povjerenje ukazalo 4790 građana odnosno 80,94 posto.

U Stocu je pobjedu za mjesto gradonačelnika ostvario kandidat HDZ-a BiH Stjepan Bošković koji je dobio potporu 3976 birača, a njegov protukandidat iz koalicije SDA -SDP Zoran Turković dobio je 2456 glasova.

U općini Ravno svog kandidata za mjesto načelnika imao je samo HDZ BiH u osobi Andrije Šimunovića. Šimunović je osvojio stopostotnu potporu birača s 544 glasa. U potpunosti je obrađeno svih pet biračkih mjesta u toj maloj općini.

Općina Neum je, također, imala samo jednog kandidata za načelničko mjesto. radi se o kandidatu HDZ-a BiH Draganu Jurkoviću koji je osvojio stopostotno povjerenje birača s 1564 osvojena glasa.

U općini Prozor – Rama uvjerljivo je pobijedio kandidat Ramske narodne stranke Jozo Ivančević s 3364 glasa ispred kandidata HDZ-a BiH Slavka Bilića koji je osvojio 943 glasa.

Kada je u pitanju Hercegbosanska županija i tu je u većini općina i gradova slavio HDZ BiH.

Jedno od rijetkih mjesta s hrvatskom većinom u kojem ta stranka nije uspjela pobijediti je općina Tomislavgrad. Tomislavgrađani su svoje povjerenje ukazali Ivanu Buntiću zajedničkom kandidatu HNP-a i HDZ-a 1990, koji je osvojio 3768 glasova, odnosno 462 glasa više od kandidata HDZ-a BiH Tomislava Krište.

Dok pišemo ovaj članak u Livnu je obrađeno 86,11 posto glasačkih listića bez mogućnosti da se nešto značajno promjeni kada je u pitanju izbor gradonačelnika. Gradonačelničko mjesto je osigurao kandidat HDZ-a BiH Darko Čondrić koji je osvojio 3464 glasa.

U općini Kupres (F BiH) kandidat HDZ-a BiH Danko Jurič nije imao protukandidata na izborima za načelničku fotelju. Jurič je slavio s uvjerljivih 100 posto, odnosno 677 glasova.

Zanimljivo je bilo i u Županiji Središnja Bosna.

U Vitezu je gradonačelničku fotelju, nakon obrađenih 92,31 biračkih mjesta, osigurao kandidat HDZ-a BiH HDZ-a 1990 i HSS-a Stjepana Radića, Boris Marjanović s 5938 osvojenih glasova. Njegov protukandidat Muja Trako iz SDA osvojio je 4533 glasa.

U općini Dobretići gradonačelničko mjesto osigurao je kandidat HSS-a Stjepana Radića, Ivo Čakarić koji je osvojio 272 glasa.

Zbog novonastale situacije uzrokovane vremenskom nepogodom odgođeni su izbori u Kiseljaku i Kreševu.

Kada je u pitanju Zeničko – dobojska županija, donosimo rezultate izbora iz dvije izborne jedinice.

U općini Usora u gradonačelničkoj utrci pobijedio je kandidat HDZ-a BiH Zvonimir Anđelić koji je, nakon obrađenih 88,89 posto biračkih mjetsa, osvojio 969 glasova.

U općini Vareš pobijedio je kandidat Hrvatskog demokratskog saveza Zdravko Marošević s osvojenih 1409 glasova.

U Žepču je u borbi za gradonačelničku poziciju slavio kandidat SDA Suvad Hadžić s osvojenih 4764 glasova. Drugi je kandidat HDZ-a BiH Mato Zovko s osvojenih 4434 glasa, a treći kandidat HDS-a Andrej Kajić s osvojenih 2596 glasova.

Kada je u pitanju Posavska županija sve tri vodeće pozicije u toj županiji osvojili su kandidati HDZ-a BiH.

U Orašju je kandidat HDZ-a BiH Marijan Oršolić pobijedio s 4579 osvojenih glasova ispred kandidata HDZ-a 1990 Ante Kobaša koji je osvojio 1349 glasova.

U Odžaku je bilo dosta tijesno, ali je na kraju slavio kandidat HDZ-a BiH Ilija Ilić koji je osvojio 1949 glasova. Obrađena su sva biračka mjesta.

U Domaljevcu – Šamcu, također je slavio kandidat HDZ-a BiH. Stjepan Piljić osvojio je 856 glasova i tako osigurao gradonačelničko mjesto.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!