HPD Vrlosinj vas, u nedjelju (13.10.2024.), vodi na planinu Matokit i njegov vrh Sveti Rok na 1062 mnv. Polazak je planiran u 7:00 sati s parkinga Gradske sportske dvorane (ispod Gimnazije). Prijevoz je osobnim vozilima, doći 10 minuta ranije. Pozvani su svi koji vole planinarenje.
Oprema i opis ture:
Ponijeti planinarsku obuću (preporuka gojzerice), odjeću prilagođenu vremenskim uvjetima, rezervni presvlak, hranu i minimalno 2 l vode. Ponijeti putne isprave (putovnica, HR osobna) za prelazak državne granice.
Prijava je preko linka: https://forms.gle/KVTM7GXAkHnFEo9f7 , do 11.10.2024.
Za dodatne informacije možete se javiti voditelju izleta:
Perica Biško (063/666-663)
Tura je kondicijski i tehnički srednje zahtjevna, K2T2.
Tehnički opis: vrijeme uspona 3 do 3,5 sata; dužina staze 3,5 km u jednom smjeru; ukupna visinska razlika uspona 810 m (polazna točka 269 mnv–vrh Sv. Rok,1062 mnv; markacija dobra.
Opis uspona:
Uspon kreće u gradu Vrgorcu iz ulice pod Matokitom. Nastavlja se po betoniranoj cesti koja vodi do kuće za odmor (Barbara) pa do smjerokaza desno za Matokit. Nakon skretanja na planinarsku stazu, uspon prolazi preko makadamske ceste za tvrđavu i nastavlja oštrije uzbrdo kroz mješovitu šumu koja daje ugodnu hladovinu, do izlaska na zaravan Poljica (460 m). Nastavlja po njoj do grebena kojim započinje oštar uspon. Izlazi se na prijevoj od kojeg se prolazi po mjestimično uskom hrptu, do drugog grebena.
Nakon svladavanja hrpta, slijedi ponovo uspon po kamenitu grebenu na kojem povremeno trebaju ruke za uspon, do izlaska na malo položeniju stazu dvjestotinjak metara prije vrha Sveti Rok, po kojoj se stiže na njega. Planinarska staza prolazi pored kapelice Svetog Roka, zatim pored ploče s natpisom imena i nadmorske visine vrha na kojoj se nalazi i planinarski žig, da bi na kraju stigla na vrh označen većom gomilom kamenja.
Tijekom cijelog uspona pruža se spektakularan pogled na Vrgorac u podnožju planine te na Ljubuški s druge strane polja, a sa Svetog Roka odlično se vide vrh Pelješca i Hvar na jugu, planine Čvrsnica, Vran, Prenj i Velež na sjeveru i sjeveroistoku kao i Biokovo, te vrhovi Sv. Mihovil, Šibenik i Mali Šibenik na zapadu.

HPD Vrlosinj

error: Content is protected !!