Danas je u Širokom Brijegu, na inicijativu Vlade, održan sastanak između Vlade Županije Zapadnohercegovačke i Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj, s ciljem nastavka pregovora u svrhu postizanja dogovora i potpisivanja novog Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Nakon sastanka, medijima se obratio predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović, rekavši kako, unatoč konstruktivnom sastanku, dogovor na žalost još nije postignut:

Vlada Županije Zapadnohercegovačke je u pregovorima sa Sindikatima od veljače ove godine te je imenovala Povjerenstvo za kolektivno pregovaranje koje je pregovaralo sa svim sindikatima. Na žalost, sa Sindikatom srednjih škola nismo uspjeli dogovoriti uvjete o povećanju plaće i prava koja proistječu iz Kolektivnog ugovora.

Sa drugim sindikatima – osnovnih škola, Ministarstva unutarnjih poslova i državnih službenika i namještenika – smo postigli sporazum o povećanju plaće u iznosu od 7%. To smo prvog dana ponudili i Nezavisnom sindikatu uposlenih u srednjim školama, ali do sada još uvijek nismo uspjeli postići dogovor.

Ponuđeno povećanje od 7% je temeljeno na makroekonomskim pokazateljima očekivanog rasta BDP-a, očekivane inflacije tijekom 2024. godine, kao i Dokumenta okvirnog proračuna Županije Zapadnohercegovačke 2025. – 2027. godine.

Shvatili smo da su plaće naših državnih službenika i namještenika i svih korisnika Proračuna Županije Zapadnohercegovačke relativno male i da moramo učiniti sve u realnim mogućnostima da se status naših zaposlenika poboljša.Naš prvi prijedlog je bio povećanje 7% + 7% + 7%, s ciljem da u te tri godine završimo pitanje povećanja plaća, a u isto vrijeme razgovaramo o problemima u školstvu koji su ozbiljni i koje trebamo rješavati kroz pregovore s našim sindikatima.

Sindikati su naši partneri i legitimno pravo Sindikata je da traže bolje uvjete, ali s druge strane postoje neka ograničenja, prvenstveno financijska, fiskalna, koja ograničavaju moguća povećanja plaća u odnosu na moguće troškove života i svega onoga što proizlazi iz današnjih potreba.

Kao što smo već rekli, u 6. mjesecu ove godine smo imali dogovor sa Nezavisnim sindikatom uposlenih u osnovnim školama Županije Zapadnohercegovačke. Budući da je Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj istekao, Vlada je ponudila potpisivanje novog Kolektivnog ugovora. Na žalost, Sindikat je odbio prijedlog Vlade i to je prouzročilo da su sva prava iz Kolektivnog ugovora suspendirana do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora.

Zbog toga nismo u mogućnosti isplatiti povećane plaće za djelatnike u srednjim školama, članove Sindikata, ali i za one koji nisu članovi Sindikata.Ovom prigodom mogu samo reći da se pregovori nastavljaju i, u ime Vlade, obećati da ćemo učiniti sve što je moguće da se povećaju plaće našim zaposlenicima u srednjim školama, kao i svima drugima, sukladno realnim mogućnostima Proračuna, kazao je predsjednik Čović.

Vlada ŽZH

error: Content is protected !!