Gradska galerija Ljubuški – JU „Kulturno-športski centar“ Ljubuški organizira izložbu Maje Rubinić naziva Fragmenti šarenog svijeta

Autorica će se publici predstaviti izložbom slika, a njeno otvorenje će se upriličiti u petak 25. listopada u Gradskoj galeriji s početkom u 19 sati.

Miljenko Jergović u predgovoru među ostalim kaže: „Boje na slikama Maje Rubinić su fluorescentne, to su boje slikovnica, boje nekadašnjih lego-kockica, boje semafora i čiste i jasne boje djetinjstva, boje osmoškolskih tempera i – to najizrazitije! – boje uličnih grafita i boje onih bezbrojnih svjetlećih reklama na Times Squareu u neko kišno njujorško predvečerje. Šarenilo njezinih slika sa sobom kao da nosi čežnju za nekim izgubljenim, nedoživljenim životnim šarenilom bosanskohercegovačke generacije, koja se rađala početkom osamdesetih i odrastala ravno u rat. Tiha tuga i tjeskoba našega poslijeratnog sivila podrazumijeva stalni osjećaj, ili vrlo živo saznanje da su nekad postojale boje i da je isti ovaj svijet mogao biti šaren. I uz tu već dugu životnu povijest sivljenja i odumiranja, usporedo, u imaginaciji čovjekovoj, teče usporedna, zauvijek odgođena povijest boja. To ja vidim na slikama Maje Rubinić. A svatko valjda vidi ono što mu samom nedostaje.“

Maja Rubinić je akademska slikarica i magistar likovne kulture iz Mostara. Pripada generacijama ALU Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta u Sarajevu stasalima iza 2000. Bavi se raznim poljima likovne i vizualne umjetnosti, kulture življenja, estetskim problemima, ilustracijom i dizajnom. Autor i koautor je nagrađivanih publikacija, plakata, slikovnica, znanstvenih knjiga i omota muzičkih albuma. Sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji I inozemstvu, a također je pored raznih kolaboracija, kao suosnivačica galerije Virus, priredila mnoštvo izložbi drugim mladim autorima. Dio je organizacijskog tima Street Arts Festivala u Mostaru I Udruge Rezon, koji kreira jednu od najvećih galerija ulične umjetnosti u regiji.

Izložba je dio programa Jesen u Gradskoj galeriji Ljubuški kojeg podupiru Grad Ljubuški i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH.

Izvor: Iks portal

error: Content is protected !!