Maslinarstvo u Ljubuškom je u punom zamahu, prema podacima koje smo dobili od Udruge maslinara na području Ljubuškog zasađeno je 65.000 stabala maslina na preko 200 hektara površine, a broj novih nasada je u stalnom porastu.
Berba maslina u Ljubuškom počela je prije deset dana, samim time i prerada, dio maslinara je iskoristio lijepo vrijeme i završio berbu, drugi se tek spremaju, čekaju povoljne vremenske prilike. Prema riječima maslinara koji su obrali, ovogodišnja berba je bolja od lanjske. Iako je urod manji, zadovoljni su randmanima koji se kreću od 12 do 16 posto, prosječne vrijednosti od 14 %.
Kada već govorimo o randmanu spomenimo da je riječ o postotku ulja koji se dobije iz određene količine maslina nakon prerade u uljari. Odnosno on pokazuje koliko je ulja izvučeno iz maslina u odnosu na njihovu ukupnu težinu. S obzirom na to da prosječni randman ove sezone iznosi 14 % znači da su naši maslinari na 100 kilograma maslina dobili 14 litara ulja.
Maslinarstvo u Ljubuškom: Spoj tradicije, obiteljskog rada i vrhunske tehnologije
Posjetili smo Uljaru Murić u Pregrađu koja radi već sedam godina, sada nakon proširenja i nabave nove opreme u proširenom pogonu kapaciteta obrade 800 kilograma maslina na sat.
Na ulazu zatičemo Matu Bošnjaka kako dočekuje maslinare koji su donijeli urod na obradu. Mate nam uz pozdrav govori „ Mogu stati na sekund popričati, jer evo kako je krenula berba ne stajemo, ima dana kada ne stignemo večerati, ali sad je vrijeme od toga. „

Ovu uljaru koja je zasad jedna od dvije na području Ljubuškog, vode tri brata sa šest sinova i cijelom obitelji koja je uključena u maslinarstvo, Mate ističe kako im nedostaje otac koji je pomagao. “Evo sad mu je godišnjica, fali kako nije, pomagao nam je do zadnjeg dana, usadio nam je radnu naviku, naučio radu, mislim da nas i sad gleda i da je zadovoljan, mi smo nastavili kako nas je on učio.“

O svom nasadu kaže nam kako imaju zasađenih 6000 maslina od kojih je većina dospjela na puni rod a ostatak su mladi nasadi. Komentirao je ovogodišnji urod i preradu:
„Dovoze ljudi masline iz cijelog Ljubuškog i okolice, tko je dovozio doveze opet. Ove godine randmani su bolji nego lani, manji je urod više je ulja, masline su zdrave. Donose ljudi i manje količine, šta ću, neću ih vraćat, pa ih pustim. Mi smo posadili sorte Istarsku bjelicu, Leccino, Frantoio, Coratinu…Počele su se kod nas saditi i “Španjolke”, tu nemam iskustva, koliko vidimo što ljudi dovezu, plod je nešto sitniji pa nisu zadovoljni jer je teže brati, no mladi su nasadi treba pričekati još koju godinu, mislim kako su „Španjolke“ namijenjene za strojno branje da nisu za ručne držače. Ne znam, sačekat ćemo pa će se vidjeti kada krenu na puni rod.“
Poveznica na video : https://www.instagram.com/reel/DQJoKhPjUWy
Kupce ulja zanimaju i cijene maslinovog ulja pa smo našeg sugovornika upitali za komentar „Pretpostavljam da će cijena ove godine ići par maraka na više, ulje je traženo i ulje je dobro.“

O samom postupku rada u uljari kaže kako je sada puno lakše u većem prostoru i s novom opremom:
„Postupak u uljari nama je sada puno lakši, sve ide uobičajeno, ljudi donesu masline, pripremimo im kašete ili gajbe u koje oni istovare, izvagamo, napišemo kilažu i sutra dođu po svoje ulje. Sve što primimo odradimo u najkraćem roku u 24 sata.“
Naglašava i kako sami paze na iskoristivost „Otpad od naših maslina iskorištavamo, već drugu godinu zasipamo masline. To smo prije tri godine vidjeli na jednom sajmu i dobili preporuke od stručnjaka koji su magistrirali na komini i poslušali njihove upute. Tako komina ne leži već je vraćamo opet maslini i zaključujemo cijeli projekt ekološki. Treba slušati struku, a što će biti od toga vidjet ćemo, šta Bog dadne.“

Ulje iz Ljubuškog je u vrhu po svojoj kvaliteti i nagradama
„Mogu za nas reći kako smo jako zadovoljni jer se redovito predstavljamo na mnogim manifestacijama i odnosimo medalje. Naše maslinovo ulje kao i ulja drugih kolega maslinara iz Ljubuškog i Hercegovine na manifestacijama u Hrvatskoj su uvijek u vrhu, mi smo među deset najboljih ulja; recimo od 300-400 sudionika koliko ih bude u prosjeku. Uvijek smo tu pri vrhu. Među 30 najboljih kada pogledate listu pri vrhu, sve Hercegovina! Ima regija s maslinovim uljima koja su zvučnija i koja su više brendirana, budu oni nekad bolji od nas ali budu puno puta i lošiji ali što se kaže imaju „bolju priču“ i veću cijenu od nas.” ističe Mate na kraju našeg razgovora.
Foto: New York International Olive Oil Competition 2025. – osvojena nagrada na prestižnom svjetskom natjecanju.




Prerada maslina u uljari Murić, Ljubuški listopad 2025.



Berba maslina na području Ljubuškog se nastavlja, svim maslinarima želimo plodnu berbu, te da im trud bude nagrađen kapima vrhunskog maslinovog ulja.
Autor: B.Medić
Foto: G.Ilić