Na Trgu dr. Franje Tuđmana u Ljubuškom  jučer je započelo kulinarsko druženje Adventsko natjecanje u kuhanju „Okusi zavičaja“, koje je u nekoliko sati uspjelo pretvoriti pozornicu u pravo gastronomsko iskustvo, puno mirisa, kreativnosti i natjecateljskog duha. Ovo zanimljivo gastro natjecanje odvija se kroz tri večeri 3.,10. i 17. prosinca 2025. u kojima sudjeluje šest ekipa po dva natjecatelja, po principu svi natjecatelji kuhaju sve tri večeri, nitko ne ispada, a konačni pobjednik birat će se u finalu kombinacijom glasova publike i stručnog žirija. Tema prve večeri bilo je glavno jelo od teletine s povrćem i domaćim njokama, uz desert po slobodnom izboru. Natjecale su se ekipe: Profesori na Adventu, Stari konak, Duo Žlica i Vilica, P & D, Adventski lonac, Gastro ekonomisti. Stručni žiri činili su: stalni član Luka Kraljević (Cocinero) te MasterChef sudionici Ivana Soldo i Miroslav Kordić. Sam događaj zabilježile su i kamere PRO TV-a te će se sve tri emisije moći gledati u njihovom programu.

Ekipa „Profesori na Adventu“, koju čine Damir i Irena, nastupila je s telećim složencem i desertom od glaziranih krušaka. Damir je detaljno objasnio način pripreme: „Danas radimo zadanu temu, glavno jelo od teletine i povrća s domaćim njokama. Najprije ću sotirati teleće meso, posebno povrće, pa ćemo sve složiti u tepsiju – red teletine, red povrća, dodati domaći mesni temeljac i pustiti da se složenac krčka u pećnici nekih 30 do 40 minuta. Kad je gotovo, gratinirane njoke idu kao prilog, a jelo ćemo uredno posložiti na tanjuru, kako i priliči jednom adventskom gastro-showu.“

Irena je opisala desert: „Za slatko smo ovaj put odabrali kruške koje glaziramo u medu s dodatkom začina. Htjeli smo da desert miriše na Božić i da u njemu bude malo Hercegovine. Drago nam je da se ovako nešto organizira u Ljubuškom, jer ovdje se susreću struka, tradicija i ljubav prema kuhanju. Nama je čast biti dio prve večeri ‘Okusa zavičaja’.“

Ekipa „Stari konak“ – Ivan i Ivanka – odlučila se za klasičnu interpretaciju zadane teme.

„Pripremamo složenac od teletine na povrću i domaće njoke u bijelom umaku“, objašnjavaju. „Najprije ćemo izdinstati povrće, dodati teletinu, pustiti da zajedno lagano krčka 40-ak minuta, onda sve sjediniti u pekar i zapeći. Za desert spremamo hromašac, jer to je jedan od onih kolača koji gotovo svatko u Hercegovini veže uz obiteljska druženja. Nama je bitno da se okusom vratimo u kuću naših baka, a da prezentacijom pokažemo da se i tradicionalna jela mogu poslužiti na moderan način.“

Dodaju kako im je posebno drago što je natjecanje humanitarnog karaktera i što sva ta hrana na kraju razveseli druge: „Mi se volimo natjecati, ali još nam je draže kad znamo da ono što radimo ima neku širu svrhu – da ljudi uživaju, okupe se, da se netko tko možda nije u mogućnosti skuhati sebi ovakav obrok osjeća počašćeno.“

Treća ekipa večeri bila je „Duo Žlica i Vilica“, u sastavu Sonja i Anđela. Njihov izbor bio je također hercegovački složenac s njokama, ali su posebnu pažnju posvetile desertu – šudli od jabuka s cimetom.

Sonja opisuje pripremu: „Pravim tijesto za pitu i ostavit ću ga malo da se odmori. Nakon toga ogulimo jabuke, naribamo ih, dodamo šećer, rum, cimet te malo limunove korice. Sve zajedno zamiriše na pravu zimsku priču. Šudla je desert koji se često preskače u modernim kuhinjama, a zapravo je fantastičan primjer kako od jednostavnih sastojaka nastane nešto posebno.“

Anđela dodaje: „Želimo pokazati da ‘obično’ nije nimalo obično kad se radi srcem. Ovo natjecanje nam je odlična prilika da se predstavimo, ali i da naučimo nešto jedni od drugih. Atmosfera je takva da se osjećamo kao u velikoj zajedničkoj kuhinji, a ne na strogoj sceni.“

Ekipa „P & D“, brat i sestra Paula i Denis iz Gruda, pripremali su rolanu teletinu punjenu raštikom, rimske njoke i desert – crumble od jabuka s orašastim plodovima i mascarpone kremom.

Paula pojašnjava: „Htjeli smo spojiti naše tradicionalne namirnice, poput raštike, s nešto modernijim pristupom i prezentacijom. Rolana teletina s nadjevom od raštike u umaku od vrhnja, pekmeza od šljiva i malo konjaka daje duboku, slojevitu aromu. Uz to radimo rimske njoke, nešto drugačije od klasičnih, da dodamo jedan mediteranski štih.“

O desertu govori s jednakim entuzijazmom: „Crumble od jabuka radimo od zobenih pahuljica, orašastih plodova, meda, maslaca i malo limunove korice. Jabuke se posebno začine cimetom, vanilijom i medom, kratko se prodinstaju na tavi pa se sve zajedno peče u pećnici. Na kraju ide lagana mascarpone krema.” Za kraj naglašavaju: „Nama je najvažnije da se dobro zabavimo i da publika osjeti našu energiju na tanjuru. Ovo nije samo borba za bodove, ovo je slavlje kuhanja.“

Ekipa „Adventski lonac“, koju čine Izabela i Tomislav, odlučila se za teleći složenac s povrćem te desert „božićne kiflice“ po starom obiteljskom receptu.

„To je recept moje pokojne bake i kod nas se te kiflice rade svakog Božića“, kaže Izabela. „Htjela sam da na ovom natjecanju predstavimo nešto što za nas ima emocionalnu težinu. Nije to samo kolač, to je sjećanje na nju, na naše blagdane, na obiteljski stol.“

O samom natjecanju dodaje: „Prvi put smo u ovakvoj ulozi i moram reći da smo prezadovoljni. Organizatori su nam stvarno omogućili sve uvjete, od namirnica do opreme, a najljepše je što se sve odvija u jednom toplom, veselom, adventskom ozračju.”

Posljednja ekipa večeri, „Gastro ekonomisti“, u sastavu Mara i Pero, također je odradila zadani teleći složenac, ali je pozornost privukla desertom – buhtlama punjenim džemom, prema receptu starom više od 70 godina. „Ideju smo osmislili zajedno“, priča Pero. „Večeras su nam gosti umirovljenici, starije osobe, pa smo htjeli desert koji će ih vratiti u mladost. Recept za buhtle je od moje bake, star više od sedam desetljeća. Zato ih zovemo ‘lagano janjeni, mekani jastuci’. U tijesto ide ono što su nekad svi imali kod kuće: brašno, mlijeko, jaja, malo maslaca, kvasac. Trebali smo ih puniti dunjama, ali kako ih nismo uspjeli pronaći, posegnuli smo za šipkom – opet sasvim domaće, sasvim naše.“

Mara dodaje: „Nadamo se da će se gosti prisjetiti nekih svojih starih recepata i priča. Za nas je to najveća nagrada – da kroz jedan jednostavan kolač probudimo uspomene.“

Stalni član žirija Luka Kraljević naglasio je kako je iznenađen odazivom i energijom prve večeri: „Kao stalni član žirija mogu reći da je ovaj događaj privukao izuzetnu pozornost – i natjecatelja i građana. Danas sam doslovno dobio stotine poziva ljudi koji pitaju kada se kuha, tko nastupa, mogu li doći pogledati. Vidim da su ljudi jako zadovoljni, a i meni osobno je sve ispalo bolje nego što sam očekivao, iako sam od početka vjerovao da će biti odlično. Poanta je u tom adventskom ozračju – da se lijepo zabavimo, nešto naučimo, počastimo se i, što je posebno važno, da jela idu u dobrotvorne svrhe.“

Kraljević je podsjetio da će jela prve večeri biti poslužena Udruzi umirovljenika, dok su sljedeće večeri rezervirane za Udrugu „Duga“ te prijatelje i sponzore. Najavio je i gostujuće članove žirija sljedećih večeri:

„Sljedeći put nam stižu Ante Vukadin, pobjednik MasterChefa, i Ana Šimunović (Biscotti) poznata slastičarka. U finalu 17. prosinca bit će s nama Ivan Pažanin i Severin Terzić poznati kuhar s Michelinovim preporukama.Mislim da smo uspjeli dovesti ono najbolje što se trenutno može – i siguran sam da će suci biti strogi, ali pravedni. A ono što me posebno veseli jest to što će upravo ti suci privući još više ljudi, a posjetitelji će se moći družiti s njima, pitati za savjet, razmijeniti koju riječ. To je vrijednost koja nadilazi samo ocjenjivanje tanjura.“

Članica žirija Ivana Soldo, sudionica MasterChefa i jedna od najpoznatijih mladih kuharica u regiji, nije skrivala zadovoljstvo: „Moram priznati da mi je stvarno čast biti dio ovakvog natjecanja. U Hercegovini možda nismo navikli često viđati ovakve gastro-manifestacije, a baš nam trebaju, jer imamo jako puno talentiranih ljudi koji vole kuhanje. Ovakvi eventi su sjajna prilika da ti ljudi izađu iz svojih kuhinja, pokažu što znaju, upoznaju se međusobno i razmijene iskustva. Posebno me veseli što se sve događa u jednom lijepom, blagdanskom ozračju – družimo se, kuhamo, smijemo, a na kraju sve ima i humanitarnu notu. To je savršen spoj: ugodno s korisnim, tradicija s modernim, amatersko s profesionalnim. Vjerujem da će iz ovakvih događaja izniknuti još puno lijepih kulinarskih priča.“

Treći član žirija, Miroslav Kordić, prisjetio se dana provedenih u MasterChefu: „Ovaj događaj me odmah asocirao na dane kada smo mi bili u MasterChefu – ista ona trema, ista želja da tanjur ispadne savršen, ali i isto druženje iza kamera. Mislim da je ovo odlična ideja i da će svi izvući puno koristi iz ovog natjecanja – od natjecatelja koji će steći iskustvo, do posjetitelja koji će vidjeti kako nastaju jela, možda dobiti inspiraciju za svoj obiteljski stol. Poručio bih natjecateljima da se opuste i da ovo shvate kao igru, ali i kao odgovornu stvar – jer kuhanje je odgovornost prema osobi koja sjeda za stol. Kad se te dvije stvari spoje – radost i odgovornost – onda i adventsko vrijeme može biti provedeno na najbolji mogući način: u lijepoj atmosferi, s punim srcem i punim tanjurom.“

Natjecanje se nastavlja 10. prosinca, a veliko finale, u kojem će se zbrojiti sve ocjene i proglasiti pobjednik, održat će se 17. prosinca 2025.

Tekst: G. Ilić

Foto: Veselko Planinić

error: Content is protected !!