Sa do sada osam posto cijepljenih građana, Bosna i Hercegovina je na začelju Europe. Potpuno cijepljeno je manje od jedan posto građana. Za razliku od nas, Srbija do kraja ovog i Hrvatska do kraja idućeg mjeseca namjeravaju cijepiti gotovo dvije trećine svojih građana, staviti pandemiju pod kontrolu i početi se vraćati normalnom životu, javlja BHRT.  

Srbija planira do 21. lipnja cijepiti 60 posto građana. Hrvatska namjerava do 1. srpnja prvu dozu primi najmanje 55 posto punoljetnih osoba. Iako je u odnosu na Srbiju i Hrvatsku dosta kasnije počela imunizaciju, Crna Gora je cijepila trećinu, a do kraja ljeta plan je da se cijepi više od polovice građana. U usporedbi sa susjedima, Bosna i Hercegovina je uvjerljivo na začelju sa cjepljenih manje od osam posto populacije. „Prvu dozu cjepiva primilo je 222 tisuće, a docijepljeno je svega 52 tisuće građana.

U Republici Spskoj cijepljeno je gotovo 11 posto građana. Prvu dozu primilo je 8,3, a obje doze 2,6 posto građana. U Federaciji BiH imunizacija je provedena nad 6,3 posto populacije. Prvu dozu primilo je 5,4, a docijepljeno je 0,9 posto građana“. U oba entiteta imaju ambiciozne planove. Već do kraja godine trebalo bi dostići postotke koje u ovom trenutku imaju naši susjedi. Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kaže kako je RS sa 100 tisuća u biti cijepila oko 10 posto populacije. prvom dozom.

“Ako uspijemo u lipnju ostvariti iznos od 100 tisuća, to bi bilo 20 posto populacije. Tako da je nama cilj u ljetnom razdoblju cijepiti između 25 i 30 posto populacije“, kaže Zeljković.  Mia Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kaže kako će u skorije vrijeme imati više izvora cjepiva. “U tijeku je završna faza nabavke cjepiva. Izravne kupovine. Pristižu konstantno doze iz Covax-a, zatim pristižu doze iz Europske unije, tako da se nadamo da ćemo sljedeća dva mjeseca uistinu imati veće količine na raspolaganju.

Prema našem planu za ovu godinu, mi smo planirali cijepiti minimalno 50 posto stanovništva“. Dok se u Federaciji BiH i dalje čekaju prva cjepiva nabavljena putem direktne nabavke, vlast se pravda.  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kaže kako razina Federacije BiH nije nadležna za cjepiva iako je prihvatila tu obvezu. Predsjednik Udruženja epidemiologa BiH Jasenko Karamehić kaže kako su vlasti potpuno zakazale.

“Manje više u oba entiteta u nabavci cjepiva i zaštiti svog stanovništva, što im je ustavna obveza”, kaže Karamehić. 

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!