Potpunim trijumfom hrvatskih stolnotenisačica i stolnotenisača u petak je u zagrebačkom Domu sportova završeno jubilarno 10. izdanje Zagreb Opena na kojem su naslove pobjednike u seniorskoj konkurenciji osvojili Petra Petek i Andrej Gaćina.

U finalu ženskog dijela programa sastali prošlogodišnja pobjednica Varaždinka Petra Petek svladala je naturaliziranu Hrvaticu Han Xue Vukelju s 3-2 (-9,-5, 7,10,8), dok je u konkurenciji seniora u dvoboju dvojice hrvatskih reprezentativaca Andrej Gaćina nadigrao Tomislava Pucara s 3-1 (4,-5,9,5).

Na putu do finala Petek je svladala Martu Vukelić 3-1 (8,-5,4,6), Ivanu Tubikanec 3-1 (9,5,-7,8) te u polufinalu Čehinju Gabrielu Stepanovu 3-0 (10, 6,9). Han Xue Vukelja je do završnice pobijedila tri suparnice bez izgubljenog seta – redom su s 3-0 ‘padale’ Čehinja Nikita Petrovova (5,6,3), Dora Ćosić (10,1,5) te u polufinalu Ivana Malobabić (9,6,7).

Počela je Han dobro i u finalu, povela 2-0 u setovima, da bi potom prošlogodišnja pobjednica ovog turnira odigrala sjajna tri uzastopna seta za novo slavlje.

– Ponosna sam, ali mislim da i cijeli Stolnoteniski klub Varaždin može biti ponosan. Obraniti naslov u pandemijskoj godini nije malena stvar. Turnira nije bilo, igrali smo samo ligu. Meni je zadnji turnir bio baš prošli Zagreb Open u listopadu 2020. Osobno sam se samo nadala malo jačem turniru i s više igračica, ali očito je pandemija učinila svoje, ostavila traga. No, obranila sam naslov i ponosna sam. Prošle sam godine igrala protiv Han u četvrtfinalu i sada mi je bilo puno teže. Ušla sam malo nervoznije, ona je povela 2-0 i iskreno nisam očekivala da ću to moći izvući. Ipak, promijenila sam taktiku, čekala da ona postane nervoznija što se i dogodilo, izjavila je pobjednica Petra Petek.

Kod muškaraca su o trofeju odlučivali prvi i drugi nositelj, Tomislav Pucar i Andrej Gaćina, dvojica najboljih hrvatskih stolnotenisača i olimpijci za Igre u Tokiju. Pucar je svladao Luku Zlatkova 3-0 (5,6,5), s malo više problema i Šveđanina Simona Berglunda 3-2 (5,7,-6,-9,8) te u polufinalu Filipa Zeljka 3-1 (8,8,-7,5).

Andrej Gaćina je svladao Doriana Kuzmića 3-0 (1,2,6), zatim Belgijca Floriana Cnuddea 3-0 (4,4,4), a bez seta je ostavio u polufinalu i najboljeg Belgijca Florenta Lambieta 3-0 (5,2,4). Gaćini je tek Pucar u polufinalu uspio uzeti set.

– Zapravo je čak i vrlo lagano bilo, u cijelom turniru. Što se finala tiče, Pucar i ja se toliko dobro poznajemo, da je tu moglo možda i drukčije završiti. Naime, čim bi netko poveo s 4-5 razlike, tu bi već bio kraj, rekao je Andrej Gaćina kojeg za četiri dana očekuje nastup na pojedinačnom Europskom prvenstvu.

– Odmah se kreće put Varšave. Nažalost, Kojić koji je otkazao zbog ozljede Zagreb Open, bio je primoran otkazati i nastup na EP-u pa je time otpala mogućnost nastupa u paru, dodao je Gaćina.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!