Dereck Chauvin, 45-godišnji bivši policajac iz Minneapolisa osuđen je na 22,5 godine zatvora zbog ubojstva Georga Floyda. Chauvin je prije dva mjeseca proglašen krivim za smrt 46- godišnjeg Afroamerikanca kojem je prilikom uhićena 20. svibnja 2020. duže od devet minuta koljenom pritiskao vrat.

Uznemirujuća amaterska snimka privođenja koje je završilo smrću uhićenika Ameriku je podigla na noge. Diljem zemlje održani su masovni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti.

Dereck Chauvin od izricanja osuđujuće presude smješten je u samici okružnog zatvora s maksimalnom razinom sigurnosti u Minnesoti.

Sudac Peter Cahill koji je donio presudu o krivnji za ubojstvo drugog i trećeg stupnja, te obično ubojstvo, odbio je zahtjev obrane Derecka Chauvina za novim suđenjem.

Uoči izricanja kazne u sudnici su osim tužitelja koji je tražio maksimalnu kaznu od 40 godina, i branitelja koji su istaknuli pritisak javnosti u slučaju Floyd, govorili i članovi obitelji Floyd i Chauvin.

Terrence Floyd, mlađi brat Georga Floyda, od suda je tražio maksimalnu kaznu kazavši među ostalim da da je Afroamerikanac ubio bijelca ne bilo sumnje kakva kazna treba biti.

Majka policajca Chauvina kazala je da je njezin sin 19 godina bio uzoran policajac, a da su ga mediji reducirali na ubojicu.

Eric Nelsen, Chauvinov odvjetnik, zatražio je uvjetnu kaznu, argumentirajući da se ubojstvo Floyda može opisati kao “pogreška učinjena u dobroj vjeri”.

Trojici preostalih policajca uključena u Floydovo uhićenje sudit će se iduće godine zbog pomaganja i podržavanja Floydovog ubojstva.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!