Nova velika akcija USKOK-a i policije – ovaj put u Splitu. Uhićeno je 12 osoba zbog sumnje u koruptivna kaznena djela, priopćili su policija i USKOK. Među uhićenima je troje djelatnika gradske uprave te nekoliko uglednih splitskih poduzetnika i arhitekata. Sumnjiči ih se za primanje i davanje mita te izdavanje građevinskih dozvola mimo zakona.

Privedeni su još na ispitivanju u PNUSKOK-u

19:10

– Privedeni su još na ispitivanju u PNUSKOK-u, zatim će ih obraditi USKOK, nakon čega će se odrediti tko ide sucu istrage koji odlučuje tko će ići u pritvor. To bi se moglo produžiti na cijeli sutrašnji dan, javila je za Dnevnik HTV-a Mariola Milardović Perić.

Objasnila je da je su u cijeloj akciji sudjelovali USKOK Splita i Zagreba.

Službenici PNUSKOK-a u koordinaciji s USKOK-om nastavljaju s istragom sumnjivih poslova poduzetnika Kotarca i Jukića te arhitekata Emila Šverka i Nene Kezića. U središtu je istrage povezanost svih u lancu – od ulagača i arhitekata do izdavatelja građevinskih dozvola.

Puljak: Grad Split će u potpunosti surađivati s policijom

16:21

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak sazvao je konferenciju za novinare naklon uhićenja, rekao je da će kao gradonačelnik Splita učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da se rasvijetle potencijalni slučajevi korupcije u gradskoj Upravi jer je svima u interesu živjeti i raditi u gradu u kojem svi imaju jednake šanse i u kojem nema privilegiranih.

– Mi radimo u gradu u kojem građani imaju jednake šanse i u kojem nema privilegiranih. Grad Split će u potpunosti surađivati s policijom i USKOK-om, svu dokumentaciju, bez iznimke, ćemo staviti na raspolaganje. Želimo vratiti povjerenje građana u institucije i zato ćemo u gradskoj Upravi implementirati antikorupcijske mjere koje će onemogućiti ili znatno otežati bilo kakvu malverzaciju ili nezakonito postupanje, naglasio je.

Puljak je rekao da im je cilj da Split bude predvodnik borbe protiv korupcije i primjer otvorenosti. Današnji događaj nije mogao detaljnije komentirati jer je istraga u tijeku, a mora poštivati i presumpciju nevinosti.

USKOK je za danas, rekao je Puljak, završio s poslom. Nisu bili u njegovom uredu, samo su ušli i na kratko ga izvijestili da danas imaju izvide, rekao je odgovarajući na novinarska pitanja. Ponovio je da će ova uprava pružiti svu moguću podršku istrazi i poduzeti će dodatne mjere kako se ovakve stvari ne bi ponavljale. Objasnio je kako je, kada je preuzeo vlast, primijetio neke “kosture iz ormara i o tome su već izvijestili”.

– Mi smo uočili, kolokvijalno nazvane, kosture iz ormara. Jedan je ugovor potpisan za DTK i zbog njega će Grad ostati bez 2,5 milijuna kuna godišnje iz proračuna. Poduzet ćemo sve da se takvi ugovori revidiraju i da se to ne dogodi, dodao je Puljak.

– Kada govorimo o slučaju u kojemu posluje DTK mreža, operatori su uplaćivali sredstva Gradu. Kasnije je taj ugovor prenesen na samo jednog operatora koji je plaćao malo više Gradu, ali ostali operatori plaćaju njemu, objasnio je Puljak.


Puljak se osvrnuo i na splitski GUP rekavši da sadašnji nije optimalan.

– Bilo je 500 zahtjeva za izradu novog GUP-a, što svima nama govori da treba izraditi novi GUP i mi ćemo pristupiti njegovoj izradi. Na jednoj od sjednica gradskog Vijeća predložit ćemo neke izmjene koje donose promjene isključivo za javni interes, a onda ćemo pristupiti izradi novog GUP-a, rekao je.

Dodao je kako je to proces koji traje nekoliko godina, a zadnji put je to trajalo deset godina, mi ćemo to pokušati ubrzati”.

Izjave odvjetnika

16:07

Uhićeno je troje djelatnika gradske uprave, koje se sumnjiči za primanje mita radi izdavanja građevinskih dozvola poduzetnicima Zvonku Kotarcu i Mariju Jukiću za objekte za koje ih zakonski ne bi smjeli dobiti.

Uhićena je i bivša voditeljica Odsjeka Lada Pocrnić Mladinić, koja je već bila optužena za slučaj građevinske dozvole za hotel Vila Harmony bivšeg bankara Zorana Sikirice na Bačvicama te njezin suprug arhitekt Neven Mladinić koji je projektirao zgradu poduzetnika Jukića na Mejama. Zanimljivo, Jukića se tereti i za podmićivanje parfemom vrijednim 700 kuna.

– Smatram da nije bilo nikakve potrebe za privođenjima, to su bili spisi i dozvole koji su završeni još 2019., a mislim da u 2021. nije potrebno raditi privođenja, rekla je Carmen Ivančević, odvjetnica Lade Pocrnić Mladinić.

– Moj branjenik je trenutno na kriminalističkom istraživanju, kada to završi, ići će na ispitivanje pred tužiteljicom USKOK-a, rekao je Toni Marinković, odvjetnik Nevena Mladinića. 

– On izričito, naprosto izričito negira bilo kakvo nezakonito postupanje u ovom postupku, vrlo aktivno će se braniti, rekao je Vinko Ljubičić, odvjetnik Zvonka Kotarca.

Istražuje se povezanost svih u lancu gradnje hotela i zgrade

16:00

– Istražuje se povezanost svih u lancu gradnje hotela i zgrade, od ulagača do izdavatelja građevinskih dozvola, javio je za Regionalni dnevnik Dominik Strize.

Među uhićenima je, dodao je, Lada Pocrnić Mladinić, bivša voditeljica Odsjeka za graditeljstvo grada Splita, koja je već bila optužena za slučaj građevinske dozvole za jednu vilu, te njezin suprug, arhitekt. 

Na području Splita uhićeno 12 osoba

13:33

Oglasila se i policija. Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno 12 osoba, priopćili su. Zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela policija je tijekom jutra na području Splita uhitila 12 osoba i u tijeku je provođenje dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja izvijestit će javnost o utvrđenom, poručuju.

PNUSKOK u uredima Gradske uprave

12:00

Mariola Milardović Perić javila je za Dnevnik u podne HTV-a kako se neslužbeno zasad zna da je riječ o 10-ak osoba. Hina pak javlja kako je u akciji policije i Uskoka u utorak na splitskom području, prema neslužbenim informacijama, uhićeno 12 osoba.

PNUSKOK je jutros imao pune ruke posla, “pročešljali” su u Gradskoj upravi urede na Banovini, one koji imaju veze s graditeljstvom i izdavanjem građevinskih dozvola. Privedeno je troje djelatnika Gradske uprave koji su vezani za sektor graditeljstva. još nema službene potvrde o kojim se osobama radi. Osim njih, privedeno je još nekoliko uglednih splitskih poduzetnika i arhitekata. Sumnjiče se za primanje i davanje mita te nezakonito izdavanje građevinskih dozvola.

Policija i Uskok o uhićenjima se još nisu oglasili. Svi koji su privedeni tijekom dana sada se nalaze u policiji na ispitivanju, a tijekom dana će biti obavljen i pretres njihovih stanova i ureda.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!