„Vidi avion“, „ide vlak“, „reci aaaa“…. Nema tih riječi i igrica koje roditelji neće iskoristiti ne bi li uvjerili svoje dijete da otvori usta. I dok neki veselo prihvaćaju i gurmanski uživaju u svakom zalogaju, kod drugih to nije nimalo lako, ratuje se oko svake žlice. Ponekad roditelji mogu uočiti i zdravstvene tegobe vezane uz obroke. Problema svakako može biti, pa treba znati kada se javiti i pedijatru.

Na pitanja koji su najčešći problemi oko hranjenja djeteta te koji bi mogli biti mogući uzroci, odgovorio je zdravstveni portal WebMD.

Beba izbjegava novu hranu
To je naprosto životna činjenica: “Djeca dolaze na svijet ‘opremljena’ da odbiju novu hranu”, kaže dijetetičarka Elizabeth Ward i autorica vodiča o hranjenju beba. Da biste pomogli bebi da prihvati novu hranu, počnite sa sićušnim obrocima. Pokušajte učiniti da nova hrana izgleda slično poznatoj i omiljenoj. Ako vole pasiranu mrkvu, pokušajte ponuditi pasirani batat, prenosi Adiva.

Hrana posvuda
Žitarice na podu i grašak u dječjoj kosi? Čestitamo, vaš mali pokazuje znakove neovisnosti. Otprilike s devet mjeseci mnoga djeca počnu željeti kontrolirati vrijeme hranjenja i mjesto gdje stavljaju hranu. Iako je možda teško sjediti i gledati kako nered raste, prihvatite da je ovo važan korak za učenje, rast i samopouzdanje vaše bebe.

Pljuvanje, povraćanje i refluks
Normalno je da bebe pljuckaju, posebno novorođenčad. Probavni sustav beba još se razvija. Bebe također mogu dobiti refluks, odnosno hrana se iz želuca vraća u jednjak. Da biste lakše upravljali refluksom, pokušajte hraniti bebu sporije ili je hranite manje. Pri svakom sjedenju olabavite joj pelenu i držite je uspravno nakon jela. Refluks se gotovo uvijek povuče bez liječenja u dobi od 12 do 14 mjeseci.

Odbijanje hrane
Nudite svom mališanu malo hrane, a on okreće glavu, udara žlicu ili steže usta. Bebe svako malo odbijaju jesti iz puno razloga: umorne su, bolesne, rastresene ili su samo site. Ne hranite bebu na silu, ali razgovarajte s pedijatrom ako ste zabrinuti.

Mali izbirljivci
Iako izbirljivost može potrajati tjednima, pa i mjesecima, rijetko traje dulje. Vaša beba može postati izbirljivac iz puno razloga, rekla je Ward. Kada se bebe ne osjećaju najbolje – kao kad im rastu zubi – poznata hrana pruža utjehu – ili možda vaša beba jednostavno nije spremna probati novu hranu. Pazite da djetetu ne dajete nekvalitetnu (junk) hranu samo zato što je to jedino što žele. Nudite zdrave obroke, a gladna će ih beba na kraju pojesti.

Kada potražiti savjet pedijatra?

S obzirom na to da toliko puno stvari može uzrokovati probleme s hranjenjem vaše bebe, dobro je razgovarati s djetetovim pedijatrom uvijek kada ste zabrinuti. Svakako ga nazovite ako vaša beba mršavi, ako grca ili povraća kad joj dajete određenu hranu, pri pojavi proljeva, simptoma dehidracije, u slučaju zatvora ili ako sumnjate na refluks.

Izvor: narod.hr/adiva

error: Content is protected !!