Zaključavanje Sydneya bi moglo biti “trajni” dio života dok se većina stanovništva ne cijepi, prema riječima Garetha Airda, poznatog australskog ekonomista, piše news.com.au u članku pod naslovom “Lockdown Sydneya mogao bi biti permanentan dok se većina ne procijepi”

Dok građani Sydneya nervozno čekaju kako bi vidjeli hoće li njihovi napori u ‘lockdownu’  biti predstavljeni u padom slučajeva Covid-19, ekonomist Gareth Aird rekao je da će se oni možda morati suočiti s ograničenjima koja traju puno duže nego što se očekivalo

Gareth Aird, šef australske CommBanke, rekao je za list Australian da će sljedeći tjedan biti presudan u određivanju hoće li se uskoro moći odrediti datum završetka zaključavanja.

CommBank ili Commonwealth Bank of Australia (CBA), je poznata multinacionalna banka Australije koja je razvila biznis u Novom Zelandu, Aziji, SAD-u i Velikoj Birtaniji, a njene usluge koristi preko 5 milijuna Australaca.

“Imat ćemo puno bolji mjerni podatak hoće li strože zaključavanje gurnuti dnevni broj novih slučajeva Covid-19 prema dolje na način koji znači da možemo projicirati datum završetka zaključavanja”, rekao je.

“Ako ne, vjerojatno ćemo se suočiti sa središnjim scenarijem za gospodarstvo koji zaključavanje u širem Sydneyu vidi kao trajnu značajku dok se ne dosegne još uvijek utvrđeni prag cjepiva.”

Premijerka Gladys Berejiklian nastavila je navoditi ​​cjepiva kao jedini pravi izlaz iz pandemije, a u petak je pozvala saveznu potporu za hitno cijepljenje građana na zapadu i jugozapadu Sydneya.

Također je upozorila da bi ograničenja mogla ostati na snazi ​​do listopada , kada se očekuje da će većina stanovništva biti cijepljena.

“Naš je izazov, kao što sam rekla jučer, živjeti što slobodnije i sigurnije dok ne dobijemo dovoljno cjepiva u oružju”, rekla je.

“To znači da moramo živjeti što slobodnije i što sigurnije tijekom kolovoza, rujna i listopada, prema saveznom (vladinom) uvođenju cijepljenja.”

Valja istaknuti da je Australija jedna od država koja ima jedan od najmanjih brojeva mrtvih osoba na milijun ljudi, uopće u svijetu, što možete vidjeti na grafovima ovdje. Australija ima jednu od najmanjih procijepljenosti u zapadnom svijetu, a prema NY Timesu samo 12% stanovništva je potpuno procijepljeno.

Prosvjedi protiv mjera od Europe do Australije

Zbog novog vala pandemije sve rigoroznije mjere uvode se za građane mnogih europskih država, kao i za turiste koji se vraćaju iz zemalja koje su na koronakarti označene crvenom bojom.

Tijekom vikenda održani su prosvjedi diljem svijeta protiv pooštravanja epidemioloških mjera. Među njima je je i Hrvatska. U Zagrebu su se jučer okupile tisuće kako bi izrazile nezadovoljstvo politikom Stožera i nametanjima.

Brojni su prosvjedovali u Parizu, Rimu, ali i u Sydneyu. U australskim gradovima prosvjedovalo se protiv strogih ograničenja nametnutih zbog porasta slučajeva covida-19. Tamo je na snazi mjera zatvaranja u trajanju mjesec dana.

U Melbourneu su tisuće ljudi, kako su prenijeli lokalni mediji, na ulicama prosvjedovali pred parlamentom države Victoria.

Nosili su transparente s porukama “Probudi se Australijo”.

Izvor: narod.hr/news.com.au

error: Content is protected !!