Mostovi su tu da nas spajaju, a ne razdvajaju, poručio je nakon posjete Mostaru gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

On je nakon posjete manastiru i muzeju u Žitomisliću nadomak Mostara rekao da voli Mostar i svoj narod koji u njemu živi, ali i sve druge, prenosi Top portal.

-Za mene je nezamislivo da bilo koji klub, organizacija ili pojedinac moju ljudsku potrebu da ovdje dođem može osporiti. Danas sam u Mostaru sa svojim narodom, obilazim naše svetinje i sva druga mjesta. Posjetio sam grob pravog Mostarca Alekse Šantića i uživam ovdje. Želim poslati odavde poruku da su stavovi koji se razlikuju normalna stvar i da o nekim događajima možemo misliti drugačije, ali to ne treba biti nešto što će nas razdvajati, poručio je Stanivuković.

Naglašava da on neće slati bilo kakav kontrastav ili reći da netko nije dobrodošao u Banja Luku.

-Naprotiv. U Banja Luku su svi dobro došli. Ja sam ovdje pod utiskom duhovnosti naših svetinja. Tu sam da širim ljubav i međusobnu suradnju. Mostovi su tu da nas spajaju, a ne razdvajaju, rekao je Stanivuković.

Podsjeća da nije komentirao bilo koji zločin, tragediju ili žrtvu, ali da je protiv toga da bilo tko nameće mišljenje u BiH.

Priča da dolazi 4. kolovoz kada Srbi obilježavaju najveći egzodus i stradanje, ali da taj događaj neki drugi slave.

“Treba li zbog jednog, drugog ili trećeg stava netko ići u zatvor. Ja mislim da ne treba i da svatko treba imati svoj pogled. Mislim da nametnuti zakoni neke treće strane bilo kome narodu u BiH ne donose dobro”, poručio je Stanivuković dodajući da neki sa strane dođu ovdje, “bace kost” i odu, a narodi koji ovdje žive tu ostaju i moraju se naviknuti da zajedno žive.

Stanivuković smatra da narod misli drugačije od pojedinaca koji dnevnu politiku koriste za druge ciljeve.

-Nema šanse da dopustim da mi dnevna politika čini lošiju sliku o Mostaru, zaključio je Stanivuković.

Posebno mu je drago što je posjetu Mostaru iskoristio za bolje upoznavanje s pravoslavnim svetinjama i znamenitostima Srba.

“Kada jednom dođem negdje ja se tu i vraćam. Moramo graditi podršku jedni drugima. Moja poruka je gradonačelniku Mostara da pomogne Srbima u Mostaru”, kaže Stanivuković dodajući da on građanima drugih nacionalnosti u Banja Luci pomaže.

Kaže da je ovim dolaskom i on sam u obavezi da vidi na koji način Banja Luka i RS mogu pomoći Srbima u Mostaru.

“Ovdje su korijeni naših naroda duboko. Netko tko misli da će spaljivanjem ili rušenjem to uništiti se vara. Ovaj manastir pokazuje da su korijeni našeg naroda ovdje u Mostaru duboko, ali i da smo spremni da to sve dijelimo sa drugima i da živimo ovdje kao čovjek s čovjekom”, stav je Stanivukovića.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović rekao je da je posjeta gradonačelnika Banja Luke jako bitna.

“Ja sam s 26 godina postao iguman manastira Žitomislić. To što on ima, tu mladost, mislim da je to jako veliki kapital s kojim on može pokrenuti dobre odnose. To što danas gradonačelnik ne može na skokove ne govori o njemu već o ljudima koji nemaju razumijevanja za dobre odnose, ali mislim da nikoga od nas to ne smije pokolebati. Mi smo ljudi koji se intenzivno bavimo suživotom i dobrim odnosima i nikada ne smijemo da odustanemo”, poručio je iguman Danilo.

On je poručio da je manastir Žitomislić otvoren za sve i mjesto koje okuplja ljude sa svih strana svijeta.

Stanivuković je jutros obišao Sabornu crkvu u Mostaru i prisustvovao liturgiji u Staroj crkvi u Bjelušinama.

/HMS/

error: Content is protected !!