USKOK-ovi istražitelji zabilježili su tijekom provođenja tajnih mjera i vrlo zanimljive razgovore koje je vodila Danijela Špalj, bivša vijećnica Kerumova HGS-a i voditeljica “Jokera”, s Nevenom Mladinićem, uhićenim suprugom Lade Pocrnić Mladinić, kao i razgovore Mladinića i Zorana Morpurga, nadzornog inženjera električnih instalacija, koji je isto tako uhićen u nedavnoj antikorupcijskoj akciji USKOK-a.

Podsjetimo, istražitelji sumnjaju da je Danijela Špalj, kao voditeljica tog centra, počinila dva kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da je početkom 2019. godine tražila od Nevena Mladinića, koji je bio glavni projektant i nadzorni inženjer, da utječe na Ljiljanu Poletti Kopešić da se izda uporabna dozvola za poslovni prostor od 760 četvornih metara u kojem je trebala biti otvorena trgovina “TEDI” iako su znali da nije provedeno obvezno ispitivanje funkcionalnosti sustava za dojavu požara.

PREGLED OBJEKTA

Po USKOK-u, inženjer Morpurgo je na Mladinićevo traženje, a da nije proveo takvo ispitivanje, napisao izvješće u kojem je naveo da su svi potrebni radovi provedeni i da je ugrađen vatrodojavni sustav. Mladinić je na osnovi takvog izvješća u siječnju 2019. godine napravio završni izvještaj po kojem je sve izvedeno u skladu s glavnim projektom. Poletti Kopešić je tada, na traženje Špalj i Mladinića, iako je znala pravo stanje, dogovorila tehnički pregled poslovnog prostora u “Jokeru”.

Tada na scenu stupa inspektor Smajić, koji je, sumnjaju istražitelji, znajući da nije obavljeno ništa što je bilo potrebno da bi se zadovoljili propisi, napisao zapisnik o nadzoru mjera zaštite od požara lažirajući da je utvrdio kako je objekt izveden u skladu s glavnim projektom i da je sustav vatrodojave prilikom preuređenja prostora ostao nepromijenjen. Na osnovi takvih podataka, Poletti Kopešić izdaje u veljači 2019. godine uporabnu dozvolu za takav preuređeni poslovni prostor.

Tako su zabilježeni razgovori Morpurgova sina, koji 6. veljače 2019. godine zove Mladinića i govori mu da nedostaje ispitivanje za poslovni prostor vatrodojave i još nekih stvari. Istog dana Špalj prepričava Mladiniću da ju je zvao mlađi Morpurgo za neki projekt vatrodojave i govori da on nije zdrav i da ga nazove.

– Evo ovako, dogovorili smo se otac i ja, vi stavite njega, ako nije kasno, za nadzornog inženjera, je li to još moguće? Zato šta ovi nisu napravili ispitivanje te vatrodojave, a to je ajme. Sve drugo se možemo šaliti, a ovo je… Pitao sam oca hoće li on potpisati i rekao je da hoće, samo da njega imenuje – govori Mladiniću mlađi Morpurgo.

Nekoliko minuta kasnije Mladinić zove neimenovanog sugovornika kojem objašnjava da mladi Morpurgo ne bi htio biti nadzor i da je ispitivanje vatrodojave vrlo bitno.

‘SIN MI SE USRAO’

– Ajme debila, zna se da nema izvedenog stanja vatrodojave. Smajić sve zna, ne razumin čovika koji je debil – govori sugovornik.

– Tribali bi sva izvješća mijenjati, staviti oca kao nadzor, a ne njega – veli Mladinić.

– A to šta ti potpisuješ nema veze, ajme budale. Nevažno, samo da se pokrijemo, šta ćemo sada – zaključuje sugovornik.

Istog dana nastavlja se intenzivna telefonska komunikacija, pa tako Zoran Morpurgo zove Mladinića i govori mu:

– Sin mi se usrao i prebacio na mene. Molit ćemo boga da se šest mjeseci ništa ne dogodi – govori Morpurgo.

– Al je to sada toliki problem, pola toga je napisano na njegovo ime – kaže Mladinić.

– A šta, prebaci, usrao se, i to s velikim razlogom. Oni kurvini sinovi nisu napravili ispitivanje vatrodojave, šta su obavezni. Tko je to zasrao, ne znam, jer oni su njemu bili obećali da će to uraditi, a Smajić mi mora biti jako blesav za ne pitati ljudski – ljuti se Morpurgo.

– Nije navodno on zna da nema to – Neven brani Smajića.

– Triba spasit šta se spasit da, moj sin nema toliku snagu da ih prisili, u biti bi sve tribalo pasti u vodu, cila dozvola sada, i ako oće spasiti stvar, neka od ovlaštene organizacije naruče ispitivanje cjelokupne instalacije. Nikako ovo nije zajebancija, imao sam već problem sa tvornicom slanih srdela, gdje je rizik od požara nula, a ovdje je požarno opterećenje veliko – uvjerava ga Morpurgo.

Dan poslije ujutro Mladinić zove Danijelu Špalj i govori joj da su ga Morpurgovi zamorili.

‘IDU MI NA ŽIVCE’

– Ajme koji prolivi, šta je na kraju? – pita Špalj.

– To mora bit ispitivanje, ovi ono, a ja govorim, mislim projekat, jeste li vi vidjeli, jeste li ikada radili ta ispitivanja – veli Mladinić.

– E, šta to njega briga ako nama protupožarac pušta – govori Špalj.

– Najprije neće mali, nego će on, da je već poslao onoj (Poletti Kopešić) – govori Mladinić.

– A njoj si poslao u p…. materinu, a njoj si sve poslao, je li? Reći ćemo da je mali ima gripu, da je došao on – žestoko psuje Špalj.

– Neću, ostavit ćemo njegovo ime – odgovara joj.

U razgovoru istog dana par sati kasnije Špalj pita Mladinića treba li naručiti atest o vatrodojavi, a on joj odgovara da naruči pa će dodati naknadno.

– A šta ću s ovim, ustvari mi ne može čovjek ni napraviti od vatrodojave kada to nije normalno, nema ni zelenog stakla u projektu – kaže Špalj.

– Idu mi na živce – govori Neven.

– Neka samo muče, najbolje da on (Morpurgo) uopće ne dolazi – predlaže Špalj.

– Doći će, gotovo je, a može se i da ne dođe, a potpiše, baš ću to i napraviti – kaže Mladinić.

– Neka ne filozofira. Ako šta bude tribalo, tu je Smajić, bože moj, kompromitira mi Smajića i Lilu. Znaš šta je najgore, Nevene, što sam sve dogovorila sa Željkom, mi ćemo sada raditi izvedeno stanje vatrodojave za cijeli centar, ja već imam – kaže Špalj.

NADZOR IZ 2012.

– Ne, ti imaš osiguranje, imaš ovo. Moraš biti u skladu da ti pokrije osiguranje, ne daj Bože da se šta dogodi – odgovara joj Mladinić.

USKOK smatra da odgovorne osobe “Jokera” za cijeli trgovački centar nisu od prosinca 2012. godine obavljale kontrolu održavanja vatrodojavnog sustava niti su vodile evidenciju o redovnim i izvanrednim pregledima za dojavu od požara, te da se iz evidencije o periodičnom ispitivanju sustava za dojavu požara za 2009. i 2010. godinu vidi da sustav nije bio zadovoljavajući. Zadnje je ispitivanje provedeno još u prosincu 2012. godine.

PIŠE VLADIMIR URUKALO/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!