Iako je UEFA oštro protiv toga jedan dio, do grla u dugovima, klubova najavljuje pokretanje tzv. Superlige, čiji je projekt pod prijetnjom sankcijama od strane UEFA-e prije nekoliko mjeseci zaustavljen.

Barcelona, Juventus i Real Madrid nemaju namjeru odustati, nije tajna da zapravo najviše sve ovo gura kontroverzni predsjednik Reala Florentino Perez. Spomenuta tri kluba su jedini koji su preostali u nastajanju da jednom liga za bogate, ili one super dužne koji bi se tako spašavali dugova, zaživi. Prije ili poslije to će se, nažalost, dogoditi.

Kako smo već spomenuli UEFA-u je, pod prijetnjom sankcija, uspjela natjerati ostale klubove da odustanu od te ideje, uslijedili su brojni prosvjedi navijača protiv takve lige, klubovima su najavljene ozbiljne sankcije te zabrana nastupa u europskim natjecanjima. Real se poziva na odluku Suda u Madridu koji je odbacio mogućnost da UEFA može kazniti klubove osnivače Superlige, a Barcelona, Juventus i Real Madrid su se oglasili priopćenjem.

No bez obzira na sudove UEFA ima pravo odlučiti koga će ili neće pustiti u natjecanje pod svojim okriljem. Ili će doći do raskola. U priopćenju su poručili kako nemaju namjeru odustati od tzv. Superlige te su poslali poruku da će se boriti za tu ligu nakon što je Sud u Madridu odbio žalbu UEFA-e na odluku o eventualnim kaznama za kreatore lige.

“Barcelona, Juventus i Real Madrid izražavaju veliko zadovoljstvo što je Sud u Madridu potvrdio da UEFA ne može pokrenuti nikakve postupke protiv klubova kreatora Superlige, niti ih može kažnjavati”, priopćeno je iz ovih klubova te se nastavlja:

“Naša je dužnost da se nosimo sa ozbiljnim problemima u nogometu. UEFA se predstavlja kao legislator, izvršni operativac i jedini pravni subjekat za organiziranje europskih natjecanja. Takva monopolistička pozicija šteti nogometu i kompetitivnosti. Financijske kontrole su neadekvatne i primjenjuju se nepravilno. Treba se osigurati da klubovi koji sudjeluju u europskim natjecanjima upravljaju tim natjecanjima”, navodi se u priopćenju te se dodaje:

“Oduševljeni smo što od sada više nećemo biti izloženi prijetnjama UEFA-e. Naš cilj je nastaviti sa razvojem projekta Superlige na konstruktivan način i uz doprinos svih struktura u nogometu: navijača, igrača, trenera, klubova, nacionalnih Saveza i liga. Svjesni smo da bi se neki dijelovi našeg prijedloga mogli revidirati i to bismo mogli provesti kroz dijalog. Uvjereni smo u uspjeh ovog projekta koji će uvijek poštovati zakone Europske unije”, zaključuje se u priopćenju spomenutih klubova.

Podsjetimo, pored ova tri kluba ranije su u Superligi trebali sudjelovati Arsenal, Tottenham, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Atletico Madrid, Inter i Milan. No odustali su i zbog navijačkog bijesa.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!