Nakon što je poslijepodne stavljen pod kontrolu, opet se rasplamsao požar koji je oko 11 sati planuo na području Segeta Gornjeg i Planog nedaleko od Trogira. Budući da gori u blizini dalekovoda, isključena je struja stanovnicima Segeta Gornjeg i onima u zaleđu Općine Marina. Dim je uzrokovao probleme u zračnom prometu pa nekoliko zrakoplova nije moglo sletjeti u splitsku zračnu luku. Izgorjelo je, oko 500 hektara niskog raslinja, makije i borove šume. Oštećene su dvije napuštene kamp kućice i jedno plovilo. Veću štetu pretrpjela je zračna luka.

– Nova fronta požara pojavila se nakon što su se povukli kanaderi. Radi se o fronti iznad Planog koja ide prema brdu. Na putu vatrene stihije nema kuća. Prema posljednjim informacijama izgorjelo je više od 500 hektara makije, borove šume i niskog raslinja. Požar je u jednome trenutku gasilo čak 8 protupožarnih zrakoplova. U poslijepodnevnim satima stigli su i pripadnici kopnenih snaga OSRH, a problemi su počeli kad je zašlo sunce. Daleko od toga da je požar pod kontrolom, javio je Ivica Đuzel za Dnevnik 3.  

– Sve je materijalna šteta. Šuma je šuma. Imamo izgorene dvije kamp-kućice i jedan gliser. Ali, šteta je i inače. Zračna luka nije radila, promet je djelomično bio zatvoren neko vrijeme, dosta stanovnika s ovog područja je bez električne energije, sve je to šteta, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević.

Vatrogascima je cijeli dan probleme stvarao vjetar koji mijenja smjer. Međutim, kanaderi su učinili svoje, javio je za Dnevnik HTV-a Ivica Đuzel. Tijekom posljepodneva vatra otvorenog tipa prijetila je na više mjesta ali je požar bio stavljen pod kontrolu, javio je za Dnevnik u 19 Ivica Đuzel. U splitskoj zračnoj luci dosta je letova otkazano – ili su preusmjereni na Zadar, aneki su se morali vratiti u Beč, Beograd ili Zagreb. Večer neće biti mirna za gasitelje u Planome. Sve će snage ostati na terenu jer je vjetar jak i mijenja smjer. 

Požar je buknuo oko 11 sati. Na njegovu su gašenju angažirani su vatrogasci iz Trogira, Kaštela, Solina i Splita. Gori u višim brdskim predjelima, nisko raslinje i trava. Zbog dima je zatvorena cesta Trogir – Seget Gornji. Kuće nisu ugrožene. Vatra se  širi prema istoku i sjeveru, vjetar pojačava a oko sat vremena zbog dima je bila je na snazi mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku zračnu luku, javio je Ivica Đuzel za Regionalni dnevnik.

– Hrvatska kontrola zračne plovidbe je procijenila da je zbog ovog požara nesiguran prostor za slijetanje zrakoplova u zračnu luku pa je slijetanje zrakoplova oko sat vremena bilo preusmjereno. Tri su zrakoplova sletjela u zadarsku zračnu luku, jedan u zračnu luku dr. Franjo Tuđman u Zagrebu, rekao je Mate Melvan, voditelj službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci. Dva su avioprijevoznika poslijepodne otkazala svoje uzlijetanje s Resnika za sutra. Stanje se počelo normalizirati oko 15,30 sati pa će, zbog mjera zaustavljanja slijetanja, biti stanovitih kašnjenja u nastavku prometa, dodao je.

– Prema najnovijim informacijama kuće nisu ugrožene i situacija je puno bolja nego što je bila. Požar još uvijek nije pod kontrolom. Zaustavljeno je širenje požara s južne strane i vatra više ne prijeti kućama. Požar je aktivan na sjeverno-istočnom dijelu. Imamo informaciju da su u požaru oštećene dvije kamp kućice, a nema ozlijeđenih vatrogasaca, kazao je za HRT glavni vatrogasni zapovjednika Slavko Tucaković.

Dodao je kako je na terenu 170 vatrogasaca, 50 vozila, tri kanadera 3 Air tractora i jedan helikopter. Pregrupirat ćemo snage i nastaviti s radom, naglasio je…

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!