U utorak je na Olimpijskim igrama u Tokiju podijeljeno novih 26 kompleta medalja, a među osvajačima je bila i Hrvatska zahvaljujući srebru gimnastičara Tina Srbića na preči.

Svjetski prvak iz Montreala 2017. i srebrni sa SP-a u Stuttgartu dvije godine kasnije, te dvostruki osvajač srebra na europskim prvenstvima (2019, 2020), tako je stigao i do svoje prve olimpijske medalje. Bila je to ujedno i osma hrvatska medalja na OI u Tokiju, pri čemu treće srebro nakon tri zlata i dvije bronce.

Kinez Zou zlatni je na ručama, dok je njegova sunarodnjakinja Chenchen Guan osvojila zlatnu medalju na gredi. U finalu grede slavila je Kineskinja Chenchen Guan ispred sunarodnjakinje Xijing Tang i Amerikanke Simone Biles.


Norvežanin Karsten Warholm osvojio je zlatnu medalju na 400 metara s preponama uz novi svjetski rekord 45.94 što je za 76 stotinki sekunde bolje vrijeme od njegovog i svjetskog rekorda kojeg je istrčao 2. srpnja na mitingu Dijamantne lige u Oslu.


Legendarna poljska bacačica kladiva Anita Wlodarczyk (35) postala je prva žena u povijesti koja je uspjela osvojiti tri olimpijska zlata u nekoj atletskoj disciplini, ona je do novog trijumfa u Tokiju stigla s najboljim rezultatom sezone od 78.48 metara. Uz tri olimpijska naslova Wlodarczyk ima i četiri naslova svjetske prvakinje te je svjetska rekorderka.

Jamajčanska sprinterica Elaine Thompson-Herah (29) u Tokiju je ponovila vlastiti uspjeh otprije pet godina iz Rio de Janeira osvojivši zlata na 100 i 200 metara. Nakon što je prije tri dana obranila zlato na 100 metara, Thompson je u utorak to uspjela i na dvostruko dužoj dionici, a kao i prije tri dana ponovno je trčala drugi najbolji rezultat svih vremena. Thompson-Herah je ciljem prošla za 21.53 sekundi, samo 19 stotinki sporije od nestvarnog 33 godine starog rekorda Florence Griffith-Joyner iz Seula. Srebro je osvojila 18-godišnja Namibijka Christine Mboma s novim svjetskim rekordom za mlađe od 20 godina sa 21.81, dok je Amerikanka Gabrielle Thomas osvojila broncu sa 21.87. Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce ovaj je put ostala bez odličja, četvrta sa 21.94.

Šveđanin Armand Duplantis (21) dominantno je stigao do naslova olimpijskog pobjednika u skoku s motkom. Aktualni svjetski rekorder Duplantis je do zlata stigao bez ijednog rušenja, pet puta je izlazio na zaletište, na 5.55, 5.80, 5.92, 5.97 i 6.02 metara, i svaki put bio uspješan. Nakon što je osigurao zlato, Duplantis je pokušao postaviti i novi svjetski rekord podigavši letvicu na 6.19 m te je u prvom pokušaju bio nadomak tog ostvarenja, no prsima je ipak rušio. U preostala dva pokušaja nije bio blizu svjetskog rekorda. Srebro je s 5.97 m osvojio Amerikanac Christopher Nilsen, dok je branitelj naslova iz Rio de Janeira otprije pet godina Brazilac Thiago Braz osvojio broncu s 5.87 m.

Mlada, 19-godišnja Amerikanka Athing Mu opravdala je status prve favoritkinje i osvojila naslov olimpijske pobjednice na 800 metara.

Mađar Tamas Lorincz osvojio je zlato u hrvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 77 kg, Rus Musa Evloev u kategoriji do 97 kg, a Amerikanka Tamyra Mensah-Stock u hrvanju slobodnim stilom u kategoriji do 67 kg. Lorincz je u finalu svladao Kirgistanca Akzhola Makhmudova rezultatom 2-1, a broncu su osvojili Japanac Shohei Yabiku i Azerbajdžanac Rafig Huseynov. U kategoriji do 97 kg Evloev je bio bolji od Armenca Artura Aleksanyana s 5-1, dok su Poljak Tadeusz Michalik i Iranac Mohammadhadi Saravi uzeli brončane medalje. Mensah-Stock je do zlata u hrvanju slobodnim stilom u kategoriji do 67 kg došla pobjedom nad Nigerijkom Blessing Oborududu 4-1. Ukrajinki Alli Cherkasovoj i Kirgistanki Meerimi Zhumanazarovoj pripala je bronca.

Britanci Dylan Fletcher Stuart Bithell, te Brazilke Martine Grael Kahena Kunze u klasi 49-er, Britanac Giles Scott u Finu, te Talijani Ruggero Tita Caterina Bantiu klasi Nacra 17 osvojili su zlatna olimpijska odličja.


Kubanski boksač Roniel Iglesias zlatni je u velter kategoriji na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon što je u finalu u utorak pobijedio Britanca Pata McCormacka.

Njemačke biciklistice su osvojile zlato i postavile svjetski rekord u dohvatnoj vožnji, dok su Nizozemci uzeli zlato u momčadskom sprintu.

Četiri kompleta odličja podijeljena su u kajaku i kanuu na mirnim vodama, a dan je obilježila Novozelanđanka Lisa Carrington osvojivši treće uzastopno zlato u kajaku jednosjedu na 200 metara. Carrington je u finalu utrke na 200 m pobijedila s rezultatom 38:120 što je novi olimpijski rekord. Carrington je u ovoj disciplini slavila i u Londonu te Rio de Janeiru postavši prva novozelandska sportašica s tri zlatne medalje na uzastopnim igrama, a prije nje to je uspjelo jedino veslaču Hamishu Bondu. Druga je bila Španjolka Teresa Portela (+0.76), a broncu je osvojila Dankinja Emma Jorgensen (+0.78). Samo sat vremena kasnije Carrington je osvojila zlato i u kajaku dvosjedu na 500 metara s Caitling Regal. U muškom dijelu programa bile su dvije finalne discipline – kanu dvoklek na 1000m, te kajak jednosjed na 1000m. U kajaku jednosjedu slavio je Mađar Balint Kopasz ispred sunarodnjaka Adama Varge, dok je treći bio Portugalac Fernando Pimenta.

Kubanci Serguey Torres i Fernando Jorge osvojili su zlato u kanuu na 1000 metara. Kinezi Liu Hao i Zheng Pengfei bili su drugi, dok je bronca pripala Nijemcima Timu Heckeru i Sebastianu Brendelu.

Uzbekistanac Akbar Djuraev zlatni je u dizanju utega u kategoriji do 109 kg nakon što je u finalu digao 430 kg što je novi olimpijski rekord. Ovaj 21-godišnjak je u trzaju podigao 193 kg, a u izbačaju 237 kg. Armenac Simon Martirosyan je osvojio srebro s 423 kg, a Latvijac Arturs Plesnieks broncu s 410 kg.

Kinez Xie Siyi osvojio je svoje drugo zlato u skokovima u vodu s odskočne daske s tri metra. Njegov partner u sinkroniziranim skokovima Wang Zongyuan osvojio je srebro, dok je bronca pripala Britancu Jacku Laugheru. Četverostruki svjetski prvak Xie Siyi je dobio ukupno 558.75 bodova, dok je Wang Zongyuan sakupio 534.90, a Laugher 518.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!