Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija nije se uspjela plasirati u polufinale olimpijskog turnira u Tokiju, u četvrtfinalu je bolja bila Mađarska sa 15-11 (2-3, 5-2, 4-3, 4-3).

Hrvatski vaterpolisti tako neće nastaviti niz osvajanja olimpijskih odličja nakon zlata u Londonu 2012. i srebra u Rio de Janeiru 2016.

Luka Bukić postigao je četiri pogotka za Hrvatsku, Paulo Obradović je dodao dva, dok je u sastavu Mađarske Krisztian Manhercz sa sedam pogodaka iz osam udaraca.

Dvoboj protiv Mađarske dobro je počeo, golovima Vukičevića, Bukića i Obradovića, redom s igračem više u bazenu, Hrvatska je stalno bila u prednosti u prvoj četvrtini. Odlično raspoložen bio je i Bijač s četiri obrane na početku, no te njegove obrane nisu imale efekta jer su se lopte često odbijale Mađarima koji su poentirali iz drugih prilika.

Najraspoloženiji mađarski igrač Manhercz je s dva gola s igračem više početkom druge četvrtine preokrenuo rezultat, pa iako su Joković i Bukić vratili prednost Hrvatskoj već tada je bilo vidljivo kako se Mađarska diže u igri, a Hrvatska pada. Manhercz je još jendim golom s igračem više poravnao na 5-5, a do kraja prvog poluvremena su Angyal i Varga odveli Mađarsku na 7-5.

Sredinom treće četvrtine Miloš je pogodio za 8-8, no uslijedila je nova mađarska serija od tri gola preko Manhercza, Erdelyija i Vamosa, koji je rasparao mrežu iza Bijača u posljednjim sekundama te dionice.

Tri pogotka zaostatka u samo jednoj četvrtini vrlo se teško stižu, pa se to nije dogodilo niti u ovoj utakmici. Štoviše, Mađari su povećali prednost i na četiri razlike te na kraju mirno priveli dvoboj kraju.

Mađarska će tako u polufinalu igrati protiv Grčke koja je ranije u srijedu u četvrtfinalu svladala Crnu Goru sa 10-4, dok će Hrvatska u petak od 7.00 sati igrati protiv Crne Gore u razigravanju za plasman od petog do osmog mjesta.

Drugi polufinalni par čine Srbija i Španjolska, Srbija je sa 10-6 svladala Italiju, a Španjolska sa 12-8 SAD.

Četvrta četvrtina

Pred nama je završnih osam minuta, lopta za Hrvatsku, Lončaru Nagy ulazi u šut, ništa od gola Barakuda. Srećom, ni Mađari nisu bili precizni, novi hrvatski napad, ali i nova obrana Nagyja, već deveta. Sada opet Manhercz, šesti njegov pogodak za velikih + 4 mađarske reprezentacije. Pokušaj Fatovića, ali i nova obrana Nagyja. Nakon isključenja Mađara, Hrvatska konačno zabija preko Fatovića, tri gola zaostatka Barakuda pet minuta do kraja utakmice. Tračak nade za Hrvatsku, no Vamos zabija za 13:9, ali slijedi brza hrvatska realizacija za povratak Barakuda na -3. Hrvatska se uspjela obraniti, Lončar puca po golu, a onda isključenje kod Barakuda. Time-out Hrvatska. Hrvatski ‘krvnik’ Manhercz zabija svoj sedmi gol na utakmici, Barakude su jako daleko od polufinala. Hrvatski napad, obrana Nagyja, ali onda ipak i pogodak Luke Bukića, četvrti na utakmici iz pet pokušaja. Dvije i pol minute su do kraja, Mađari vode 14:11. Vrliću suđen kontra-faul, mini-šansa Hrvatske propuštena. Zatim griješe Mađari, a Vrlić potom promašuje ‘zicera’. Time-out Mađarske koja 1:22 minute do kraja ima velikih +3. Peterac za Mađare u samoj završnici utakmice, Jansik potvrđuje pobjedu Mađarske i plasman u polufinale. KRAJ UTAKMICE!

Treća četvrtina

Dobar mađarski blok, neopasan hrvatski napad, Mađari se obranili, ali potom rade prekršaj u napadu. Igrač više za Hrvatsku, prvi u nastavku, hrvatski izbornik Ivica Tucak pozvao je time-out. Sada velika obrana Nagyja i prilika za Mađare da odu na +3. Ipak, suci traže provjeru VAR-a i u konačnici je priznat pogodak Hrvatske! Barakude smanjuju na 6:7, piše se peta uspješna realizacija igrača više. Uslijedio je neuspješan napad Barakude, a onda opet sjajni mađarski šuter Zalanki ostaje sam i vraća Mađare na +2. Novo isključenje za Mađarsku, pa onda još jedno, Hrvatska ima dva igrača više, Nagy brani, ali onda Obradović ipak zabija! Velika obrana hrvatskog vratara Bijača! Hrvatska ima napad za izjednačenje, Miloš zabija za 8:8! Manhercz još jednom zabija, peti put iz šest pokušaja za novo vodstvo Mađara. Deveti igrač više za Mađarsku, Varga prebacuje prema vratnici, peti realizirani igrač više, strijelac Erdelyi. Razbranio se Nagy, Vrliću se vratila lopta, ali i pobjegla iz ruke. Novi igrač više za Mađare, vratnica i novi napad, ali još jedno isključenje kod Hrvatske, nakon ‘bombe’ Vamosa Mađarska odlazi na +3 na kraju treće četvrtine.

Druga četvrtina

Prvi napad za Hrvatsku, pokušaj Bukića, ništa od pogotka. Mađari u napadu, prvi put uspješni u realizaciji igrača više, drugi gol Manherza. Prekršaj Hrvatske u napadu, ali isto rade i Mađari. Bušlje pokušao po golu, iscurilo je vrijeme za napad. Manhercz još jednom prolazi, njegov treći pogodak i prvo vodstvo Mađarske. Hrvatska odmah uzvraća, prvi pogodak Barakuda iz igre 6 na 6, strijelac Joković. Nastavlja se igra gol za gol. Mađari propustili zabiti, ali ni Hrvatska ne postiže gol, obrana Nagyja. Luka Bukić ponovno dovodi Hrvatsku u vodstvo, 5:4 za Barakude. Opet raspoloženi Manhercz! Deset pogodaka do ove utakmice, a sada Hrvatskoj zabija četvrti pogodak! Igrač više za Hrvatsku, no neuspješna realizacija igrača više. Sada isključenje kod Hrvatske, Garcia ide van, no Mađari ne koriste igrača više. Nakon nekoliko neuspješnih akcija s obje strane, Mađari stižu do novog vodstva. Zadnja minuta, Hrvatska ne koristi igrača više, a Mađari u završnici četvrtine odlaze na +2 na poluvremenu.

Prva četvrtina

Počela je utakmica! Odmah na početku susreta iskazao se hrvatski vratar Marko Bijač, a potom Barakude koriste igrača više i golom Ante Vukičevića vode 1:0! Nova obrana Bijača, ali Mađari opet imaju napad, no s igračem više ne uspijevaju zabiti! Nakon nove obrane Bijača, poklon lopta za Mađare koji uspijevaju ugurati loptu u gol, strijelac Manhercz. Igrač više za Hrvatsku, Garcia traži prostor, Bušlje nije zabio, ali jest Bukić! Mađari traže neispravan gol jer je Bukić bio preblizu golu, suci su uvažili prigovor, ostaje 1:1. Uslijedila je obrana, a onda povratak Hrvatske u prednost, 2:1 za Barakude! Varga ostao slobodan, Mađari izjednačili, ali Hrvatska vraća vodstvo, Obradović za 3:2! Gotova je prva četvrtina, Barakude imaju prednost od 3:2.

Izabranici Ivice Tucka prvi dio natjecanja završili su na drugom mjestu skupine B iza Španjolaca. Natjecanje u Tokiju Barakude su otvorile uvjerljivom pobjedom protiv Kazahstana, uslijedio je neočekivani poraz od Australije te potom pobjede nad Crnom Gorom i Srbijom kojima je Hrvatska osigurala četvrtfinale prije zadnjeg dvoboja sa Španjolcima. U zadnjem kolu upisali su poraz, koji im je za protivnika u četvrtfinalu donio Mađarsku.

– Znamo što Mađari mogu, ali mi prije svega razmišljamo o sebi. Zadnji naš susret bio je prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu, kasnije naše prijateljske susrete, pa tako ni one ovoga ljeta u Šibeniku i na turniru u Budimpešti ne računam. Idemo pobijediti, za to smo radili i živjeli. Rekao bih da tek sad počinju Olimpijske igre, izjavio je izbornik Tucak.

–  Mađarska je iznimno zahtjevan protivnik, imaju ogroman napadački potencijal i glavni cilj nam je da budemo dobri u obrani, kako bi kasnije dobili sigurnost u napadu, rekao je pomoćni trener reprezentacije Sandro Sukno u najavi četvrtfinala.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!