Novoizabrani predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, Mate Šimundić, (rođen 1973. godine) angažirani je vjernik laik, teolog i profesor hrvatskoga jezika, suprug i otac petero djece. 

S obitelji živi u Kaštel-Lukšiću, a iza njega je već impresivna, u svakom slučaju zanimljiva biografija.

Nakon završene srednje škole otišao je u Zagreb, gdje je upisao studij kroatistike i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu. Apsolviravši taj studij zagrebačkog Sveučilišta, 1996. je upisao filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

U rujnu 1999. godine odlazi u Rim, gdje se priključio družbi Otaca misionara ljubavi. Kao kandidat te družbe poslan je u Tijuanu u Meksiko, gdje je nastavio studij teologije u tamošnjem dijecezanskom sjemeništu.

Početkom 2002. prijavio se u vojnu službu, a nakon šestomjesečnoga vojnoga roka ušao je u brak s Marinelom, koju je upoznao u akademskoj crkvi sv. Filipa Nerija, nakon povratka iz misija. Danas su njih dvoje u sretnom braku u kojem su dobili petero djece: Mariju Guadalupe, Anu, Terezu, Petra i Josipa.

U međuvremenu je diplomirao i kroatistiku i komparativnu književnost te počeo raditi kao profesor hrvatskoga jezika i književnosti u I. gimnaziji u Splitu

Diplomirao je i teologiju na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu 2015. kao izvanredni student…

Bio je kandidat Domovinskog pokreta za župana na posljednjim lokalnim izborima.

image

Piše psd

error: Content is protected !!