Sjednica Drugostupanjske disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) po žalbi na odluku kojom je Gordani Tadić u prvostupanjskom postupku izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužiteljatva Bosne i Hercegovine, još uvijek nije zakazana, ali i kad bude, neće biti otvorena za javnost, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH)

– Sjednice Drugostupanjske disciplinske komisije nisu javne, osim ukoliko, u skladu sa Zakonom o parničnom postupku, ne bude otvorena rasprava u predmetu pred Drugostupanjskom disciplinskom komisijom, o čemu odlučuje komisija”, naveli su u VSTV-u, ali nisu odgovorili kada se očekuje zakazivanje sjednice na kojoj će raspravljati o žalbi Tadićeve.

Odvjetnik Vlado Adamović je potvrdio za BIRN BiH da je zatražio izuzeće članova Drugostupanjske disciplinske komisije Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića, kao i predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije te obje potpredsjednice – Sanele Gorušanović-Butigan i Biljane Simeunović.

Izuzeće Švrake, prema Adamoviću, zatraženo je zbog činjenice da je bio u središnjici Stranke demokratske akcije (SDA), o čemu, kako tvrdi, postoje materijalni dokazi, a što je, dodaje, i javno objavljeno. Drugi član, Šabić, ne bi trebao biti u komisiji, smatra on.

Iz VSTV-a su u odgovoru BIRN-u BiH naveli da je rok za postupanje po zahtjevu za izuzeće osam dana od dana prijema zahtjeva. Ovaj rok, kako su naveli, propisan je Poslovnikom VSTV-a, po kom nije dozvoljena žalba na odluku o izuzeću.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!