Američka vojska u Afganistanu trima helikopterima evakuirala je 169 Amerikanca koji nisu mogli doći do zračne luke u Kabulu, objavio je Pentagon. 

Tri helikoptera Chinook napustila su sigurnosni perimetar zračne luke kako bi iz hotela udaljenog dvjestotinjak metara evakuirali Amerikance, rekao je glasnogovornik John Kirby.

To je prvi put od početka krize da je američka vojska napustila sigurno okruženje i pritekla u pomoć ljudima koji žele napustiti Afganistan.

Skupina je inače namjeravala pješice do aerodroma, ali mu je pristup otežan zbog svjetine ispred njega.

-Nisu svi bili sigurni da se mogu probiti i zapovjednici na terenu odlučili su poslati helikoptere po njih, rekao je Kirby.

Američki vojnici, koji imaju potpunu kontrolu nad zračnom lukom, dosad je nisu napuštali kako bi izbjegli sukobe s talibanima, ponovnim vladarima Afganistana.

I dok se američke snage muče s evakuacijom očajnika iz Afganistana, potpredsjednica Kamala Harris putuje u Vijetnam, mjesto još zloglasnijeg američkog vojnog debakla.

Južnoazijska miniturneja koja će je još odvesti u Singapur dogovorena je mnogo prije talibanske pobjede u Afganistanu.

Harris zadnjih dana svejedno trpi neke kritike, posebno političkih komentatora s desnice, koji smatraju da izbor Vijetnama, u najmanju ruku, pokazuje da Bijela kuća nema sluha.

Američki dužnosnici odgovaraju da je izbor Vijetnama odraz geopolitičkih izazova budućnosti, a ne oživljavanje traume iz Sajgona 1975. kad su američki helikopteri s krovova evakuirali američke civile.

Potpredsjednica je fokusirana na prijetnje u budućnosti, a ne na prošlost, kazao je dužnosnik Bijele kuće koji je želio ostati anoniman. On je priznao da je vanjska politika predsjednika Joe Bidena trenutno usredotočena na Afganistan, “ali u vrijeme kad Kina izaziva američku politiku i pomorsku dominaciju u indopacifičkoj zoni, jugoistočna Azija strateški je i ekonomski važna ovoj zemlji”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!