U prometnoj nesreći na putu između Trebinja i Ljubinja koja se dogodila u subotu ujutru su poginuli suvozačica u Renaultu Monika Karan iz Brčkog (1978.) i vozač Renaulta Nebojša Stojanov iz Banje Luke (1971.).

Do nesreće je došlo prilikom sudara Renaulta Twingo s kombijem Opel Vivara, koji je prevozio radnike firme A.D. Popovo polje. Do nesreće je došlo kada je vozač Renaulta, zbog za sada neutvrđenih razloga, skrenuo u suprotnu traku i udario u kombi s radnicima.

Portal detektor.ba piše kako je Apelacijski sud Brčko Distrikta izrekao pravosnažnu presudu Moniki Karan-Ilić, osudivši je na dvije i pol godine zatvora za zločine počinjene nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Brčkom.

Preinačivši prvostupanjsku presudu kojom je Karan-Ilić osuđena na četiri godine zatvora, Apelacijski sud ju je proglasio krivom po četiri točke, dok ju je oslobodio krivice za dvije taočke iz prvostepene presude.

Prema presudi, Karan-Ilić je proglašena krivom da je od svibnja do lipnja 1992. u logoru “Luka” i Stanici javne bezbjednosti (SJB) Brčko sudjelovala u mučenju, nečovječnom postupanju i nanošenju patnji civilima Bošnjacima i Hrvatima.

Karan-Ilić je oslobođena krivice da je u logoru “Luka” jednom prilikom sudjelovala u seksualnom zlostavljanju zatočenika, te da je gasila cigare po tijelu zatočenice.

Tužiteljstvo Brčko Distrikta je optužnicu protiv Karan-Ilić, koja se sastojala od osam točaka, podiglo u ožujku 2012., a prvostupanjska presuda je donesena u svibnju iste godine.

Karan-Ilić se od prosinca 2011. nalazila u pritvoru u Bijeljini, a vrijeme provedeno u pritvoru bilo joj je uračunato u izrečenu kaznu.

Da podsjetimo, Monika Karan-Ilić, rođena Simonović u Brčkom, iz Banje Luke, bila je poznata pod nazivom i “djevojka monstrum”. Bila je glavni pomoćnik i krvolok zločinca Gorana Jelisića zvanog Adolf u koncentracijskom logoru Luka. U to vrijeme (1992. godine) imala je svega 17 godina. Uhićena je u Prijedoru 21. prosinca 2011, a krila se pod lažnim imenom Nataša Stojanov.

/HMS/

error: Content is protected !!