Na današnji dan 22. kolovoza 2014. u 96. godini života umro je John Miskovich, veliki američki znanstvenik hrvatskog podrijetla. Iako John (Ivan) nije rođen u Hrvatskoj njegova majka Stana i otac Petar su u Hrvatskoj rođeni i odgojeni, a sam John je oženio Hrvaticu iz Hrvatske.

Patentirao je više od 300 patenata od kojih je najpoznatiji Intelligiant, vodeni top kojim se danas služe na vatrogasnim vozilima i plovilima diljem svijeta. Usavršio je hidraulična dizala koja se primjenjuju radi iskrcaja tereta s prekooceanskih brodova. On je sin također poznatog hrvatskog izumitelja Petra Miškovića (Miskovicha).

ohn Miskovich je treće je od sedmero djece Petra i Stane Miskovich rođ. Bagoj. Godine 1935. došao je sa sa ocem u Hrvatsku. Tamo je upoznao Mare(Mary) Stanković, njegovu buduću suprugu.

John je bio samouk i znatiželjan. Kada su ga pitali o dodatnom obrazovanju, on je sa osmijehom odgovorio – ljudi. Diplomirao je na Sveučilištu Flat u Aljaskoj. John je bio pionir ideja mnogih hidrauličkih rudarskih tehnologija. Nakon Drugog svjetskog rata demonstrira Intelligiant diljem SAD-a. Godine 1951. u Vatrogasnoj Službi New Yorka Intelligiant je postavljen na vatrogasne brodove, a ubrzo u Los Angelesu.

Najvažniji izumi:
Intelligiant – pumpa za vodu
Hidraulična dizala – iskrcavanje tereta s prekooceanskih brodova
Više od 300 patenata

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!