Na imanju obitelji Đurđević pokraj Romske kuće u Maglenči nedaleko od Bjelovara bere se lavanda, koja u tradiciji tamošnjih Roma ima posebno značenje. U berbu su se uključili članovi bjelovarske udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Osit.

Lavanda nije slučajno na imanju obitelji Đurđević. Dio je tradicije Roma Lovara pa krasi ove bilogorske padine već desetak godina.

– Smjer Roma koji su išli ka Sredozemlju, pa preko Francuske do Portugala, oni su ponijeli lavandu sa sobom. U početku su koristili lavandu za sebe, radeći razne tinkture, masti i ulja, a isto tako su koristili lavandu i u prehrani. Kasnije su Romkinje i živjele od toga, rekao je Goran Đurđević, predsjednik Udruge izvornih Roma Lovara.

Berba je nastavak suradnje s udrugom Osit, čiji su članovi proljetos sudjelovali u podizanju novog nasada lavande i drugog ljekovitog bilja.

Ovdje nisu važni učinci same berbe, nego rušenje predrasuda. Od mirisne lavande Romi Lovari izradit će zanimljive proizvode, ulje, mirisne vrećice za uspomenu gostima koji ih posjećuju.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!