SAD je pokrenuo napad bespilotnim letjelicama protiv organizatora napada, Islamske države, u istočnom Afganistanu, dan nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu na zračnu luku u Kabulu poginulo više od 170 civila.

Islamska država Khorasan (ISIS-K), podružnica militanata koji su se prethodno borili protiv američkih snaga u Siriji i Iraku, priopćila je da je izvršila napad u četvrtak u kojem je poginulo na više od 170 ljudi, uključujući Afganistance koji su pokušavali napustiti zemlju.

Evakuacija civila i stranih vojnika trebala bi završiti do 31. kolovoza, roka koji je usuglašen s talibanima. Britanija je prekinula evakuaciju civila. Svim preostalim britanskim letovima iz Kabula će odlaziti britanski vojnici i nekolicina Afganistanaca, ali letova za evakuaciju isključivo civila više neće biti.

Pentagon je objavio da je u napadu dronom ubio dva visoko rangirana pripadnika ISIS-a, a američki predsjednik Joe Biden kaže da je novi napad na aerodrom u Kabulu “vrlo vjerojatan” u roku od 24-36 sati.

Američki predjednik Joe Biden rekao je kako će se kroz idućih 24-36 sati vjerojatno dogoditi novi teroristički napad na aerodrom u Kabulu.

– Jutros sam se sastao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost u Washington i sa zapovjednicima na terenu. Razgovarali smo o napadu koji su američke snage sinoć izvele na terorističku skupinu ISIS-K u Afganistanu. Rekao sam da će napasti skupinu koja je odgovorna za napad na naše trupe i nedužne civile u Kabulu, i to smo i učinili, rekao je Biden.

– Ovaj napad nije bio zadnji. Nastavit ćemo loviti sve osobe uključene u taj gnusni napad i natjerati ih da plate. Kad god netko pokuša nauditi SAD-u ili napasti naše trupe, odgovorit ćemo mu. U to nema sumnje, rekao je američki predsjednik.

Rekao je i kako je situacija na terenu i dalje izuzetno opasna te da je prijetnja terorističkim napadima na zračnu luku i dalje velika.

– Naši zapovjednici obavijestili su me da je će do napada vjerojatno doći u sljedećih 24-35 sati, rekao je američki predsjednik.

Izvor:jutarnji.hr

error: Content is protected !!