Nakon što je početkom ožujka Europska unija promijenila oznake o potrošnji energije kućanskih uređaja, od prvog rujna slijedi slična promjena na izvorima svjetlosti. Sve to, uz edukaciju potrošača, prati europski projekt Label 2020., u sklopu kojeg je razvijena i aplikacija za uspoređivanje energetske učinkovitosti uređaja kako bi se olakšala odluka pri njihovoj kupnji.

Promjene kod označavanja energetske učinkovitosti na žaruljama odnose se na zamjenu dosadašnjih oznaka A+ i A++ energetskim razredima od A do F. Tako će potrošači jasnije moći vidjeti razlike u potrošnji visokoučinkovite LED rasvjete.

– Od 1. rujna na online prodaji energetske oznake se moraju promijeniti u roku od 14 radnih dana, znači do 20. rujna dok se u fizičkim prodavaonicama se oznake mijenjaju u sljedećih 18 mjeseci. Nakon tog perioda izvori svjetlosti nakon tog perioda energetski izvori sa starom oznakom se ne smiju prodavati, rekao je Marko Bišćan, voditelj projekta Label 2020, Energetski institut “Hrvoje Požar”.

Zamjenom klasične rasvjete LED rasvjetom mogu se postići uštede u potrošnji električne energije u kućanstvu do 15 posto, što se, ovisno o vremenu korištenja rasvjete, isplati u razdoblju od dvije do 6 godina. No kako bi LED rasvjeta bila trajnija, treba kupovati onu koja ima deklarirani veći broj uključivanja i isključivanja.

– Uvijek je dobro izabrati onaj izvor svjetlosti koji ima što veći broj uključivanja ili isključivanja. Tu sad pričamo o brojevima koji su 10, 20 ili 100 tisuća ovisi da li idemo na profesionalnu primjenu, rekao je Bišćan.

A odluku o kupnji kućanskog uređaja koji troši manje električne energije i vode, odsad će olakšati aplikacija Provjera učinkovitosti uređaja, koja se može preuzeti s internetske stranice projekta Label 2020. Kupac aplikacijom preuzima QR kod uređaja, uspoređuje ih i unosi svoje načine korištenja.

– Znači perem perilicom rublja jedanput dnevno umjesto triput tjedno plus mogu se promijeniti jedinične cijene samih energenata, dakle električne energije i vode tako da se prilagodi stvarnom stanju, pogotovo kod vode razlika u cijeni između pojedinih gradova izrazito varira, kazao je Bišćan.

Aplikacija je besplatna, a vjerojatno će biti dopunjena i za žarulje kako će se podaci o njima unositi, nakon promjena njihovih energetskih oznaka, u europsku bazu podataka s kojom je povezana.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!