Nekad ponos tog kraja, dvorac Erdödy u Jastrebarskom proteklih je desetljeća propadao. Zahvaljujući europskom novcu, uskoro ga čeka novo ruho.

Simbol Jastrebarskog, 500 godina star dvorac koji je većinu vremena služio kao dom obitelji Erdödy , dugo je čekao svoj preporod.

Prve korake prema obnovi zabilježila je ekipa našeg središnjeg Dnevnika:

– Tridesetak godina sigurno nije skoro pa nitko zakoračio u dvorac. Osamdesetih godina se još održavala jedan dio škole, ali zadnjih 30-ak godina nitko nije u dvorcu. I na žalost dvorac propada, upozorava Kristijan Škoc, viši suradnik za građevinarstvo Grada Jastrebarskog.

Zato ga treba obnoviti od temelja do krova. Bez europskog novca teško bi se ovakav projekt mogao realizirati. 49 i pol od potrebnih 73 milijuna kuna stiže iz EU-a.

– Ideja je bila da ovakvi objekti imaju javnu namjenu, znači 80 posto, a 20 posto samo u komercijalne svrhe. I to je razlog zašto smo prijavili, da bude dostupno svima, napominje, Danijela Bučar Trivičević, članica projektnog tima Obnova i revitalizacije dvorca Erdödy.

Na 3700 četvornih metara bit će tako dva muzeja, restoran više kategorije, ovamo će se useliti udruge, ali i Gradska uprava

– Put do realizacije je bio dug, desetak godina smo pripremali dokumentaciju, čekali priliku da uopće možemo negdje kandidirati taj projekt i evo, nakon deset godina nismo na kraju nego na početku jer bismo krajem godine trebali dobiti pravovaljanu građevinsku dozvolu i sljedeće godine kreće i fizička obnova, ističe gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel

Obnova bi trebala trajati oko dvije godine. Ruševina obrasla raslinjem u budućnosti bi trebala ponovno biti na ponos stanovnika i svih posjetitelja grada. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!