Nadutost i plinovi su problem s kojim se povremeno susreće većina populacije, a ima različite uzroke. To nije nerješiv problem, važno je samo otkriti zašto se događa. Gastroenterolog dr. Vojislav Perišić je otkrio što je uzrok nadutosti u čak 75 posto slučajeva, piše Mondo.
“Plinovi u crijevima u 75 posto slučajeva su posljedica fermentacije hrane. Fermentiraju ugljikohidrati koji nisu škrobni, a to su neškrobni fermentabilni ugljikohidrati, a ako se oni nedovoljno probave, onda se u trbuhu stvara nadutost koju ima 16 posto ljudi,” objasnio je.
Dr. Perišić je objasnio da problemi s nadutosti mogu biti izuzetno neugodni, ali rješenje može biti vrlo jednostavno. Ključ je u izbacivanju namirnica koje stvaraju problem.
“Namirnice koje imaju neškrobne fermentabilne ugljikohidrate su jabuka, kruška, šljiva, trešnja, grah, grašak, med, čaj od kamilice, mlijeko s laktozom. Banane, lubenica, krumpir, lisnato povrće nemaju u sebi takvih ugljikohidrata… Nijedno meso neće izazvati nadutost. Jabuka je kraljica voća, ali može napraviti veliki problem”, pojasnio je.
PIŠE PSD