Priručnik za nastavnike/ce srednjih stručnih i tehničkih škola ”Uvod u eNastavu – Elektronsko učenje i didaktika na daljinu” kreiran je s ciljem da nastavnom osoblju srednjih stručnih i tehničkih škola u Bosni i Hercegovini pomogne da razviju nužne kompetencije u korištenju digitalnih tehnologija, priopćeno je iz GIZ-a.

Na više od 70 stranica, nastavnici, ali i svi drugi zainteresirani akteri obrazovnog procesa mogu saznati više o planiranju, dizajniranju i razvoju, vođenju i ocjenjivanju na online satu, kao i ostalim relevantnim aspektima elektronskog učenja i didaktike na daljinu.

Priručnik pruža nastavnom osoblju mnoge praktične savjete i pregled jednostavnih teorijskih koncepata i praktičnih digitalnih alata nužnih za ispravnu pripremu online sata. Namijenjen je nastavnicima općeobrazovnih i stručno-teorijskih predmeta, ali i  praktične nastave u srednjim stručnim i tehničkim školama.

Priručnik je razvijen tijekom nekoliko obuka realiziranih s 450 nastavnika/ca i prosvjetnih savjetnika/ca iz Republike Srpske, Zeničko-dobojske, Bosanskopodrinjske i Sarajevske županije krajem 2020. i početkom 2021. godine. 

Pripremljen je na bosanskom i srpskom jeziku, na latiničnom i ćiriličnom pismu te na engleskom jeziku. Zašto nije i na hrvatskom jeziku ostaje nejasno. Valjda u školama po hrvatskom nastavnom planu i programu neće biti online nastave.

Priručnik je nastao  u okviru projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH uime vlada Švicarske i Njemačke.

Tijekom pandemije su nastavnici/e širom svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini, u veoma kratkom roku bili prisiljeni da pređu na podučavanje na daljinu, koje od njih zahtijeva mnogo više napora, naročito u fazi planiranja i pripreme sata, priopćeno je iz GIZ-a.

Šteta što im nitko nije javio da u BiH imamo i škole koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!