Predstavnici klubova stranaka koje dolaze iz Republike Srpske u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas nazočili sastanku na kojem se trebao dogovoriti dalje funkcioniranje tog najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji.

Kazao je to novinarima u Sarajevu predsjedavajući Doma Denis Zvizdić nakon sastanka, dodajući da se njihovo prisustvo očekivalo imajući u vidu činjenicu da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) nazočio jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH.

Na sastanku je razgovarano i o problemi isplate plaća državnim službenicima do kraja godine ako se blokade nastave. Naime, država nema proračun za ovu godinu i sve funkcionira na odlukama koje usvaja Zastupničkim dom. 

-Želim naglasiti ugrožavanje financijskog rada, proračun institucija za 2021. godinu nije usvojen. Znači da će za isplatu svih sredstava biti potrebna nova odluka, ukoliko ne bude te odluke o privremenom financiranju za posljednji kvartal 2021. godine, neće biti moguće isplate sa državnog računa prema svim uposlenim u institucijama u BiH. Jedini potpis koji može na osnovu odluke VM BiH to omogućiti, jeste potpis državnog ministra financija i trezora BiH za studeni i prosinac. Ukoliko VM ne održi sjednicu do 30.9., od 1. listopada će biti stvarno problem isplate svih novčanih sredstava onih koji su zaposleni u institucijama BiH, onih koji primaju plaće iz državnog proračuna“, rekao je zastuponik Džonlagić.

Hoće li do toga doći ostaje da vidimo. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!