Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma) pobjedom u 17. etapi biciklističke utrke “Vuelta a Espana” vožene od Unquere do vrha uspona na Lagod de Covadonga u dužini od 185.8 kilometara vratio se u vodstvo u ukupnom redoslijedu te je nadomak trećeg uzastopnog slavlja u Španjolskoj.

Roglič je ciljem prošao sa 1:35 minuta prednosti u odnosu na najbliže pratitelje koje je preko ciljne linije predvodio njegov momčadski kolega Amerikanac Sepp Kuss (Jumbo-Vimsa), dok je treće mjesto zauzeo Kolumbijac Miguel Angel Lopez (Movistar).

Ključni trenutak etape dogodio se 60-ak kilometara prije cilja kada je na pretposljednjem usponu dana, na Llomeanu, napao Kolumbijac Egan Bernal (INEOS Grenadiers) u namjeri da smanji 2:45 minuta zaostatka koje je imao u ukupnom redoslijedu za Rogličem. No, Slovenac nije želio ništa prepustiti slučaju već je odgovorio na Bernalov napad te se taj dvojac vrlo brzo odvojio od glavne skupine.

Bernal i Roglič odlično su surađivali te su u jednom trenutku imali i više od dvije minute prednosti u odnosu na ostatak konkurencije, a na početku posljednjeg uspona na Lagos de Covadonga u dužini od 12 kilometara imali su minutu i pol prednosti. Otprilike osam kilometara prije cilja Roglič je pojačao tempo, a Bernal ga vipe nije mogao pratiti te je branitelj naslova iz metra u metar povećavao prednost. Kolumbijca su u posljednjem kilometru uhvatili i ostali kandidati za visok plasman pa Kolumbijac na kraju uopće nije profitirao od svog napada.

Vodeći dvojac uoči 17. etape, Norvežanin Odd Christian Eiking (Intermarche-Wanty-Gobert) i Francuz Guillaume Martin (Cofidis) očekivano nije mogao pratiti žestok tempo najboljih, Eiking je čak pao na spustu s pretposljednjeg uspona pa je ciljem prošao sa 9:25 minuta zaostatka za Rogličem te je sada 11. u ukupnom redoslijedu, dok je Martin ciljem prošao 4:46 minuta iz Rogliča i sada je u ukupnom redoslijedu peti.

Četiri dana prije završetka utrke Roglič ima 2:22 minute prednosti ispred drugog Španjolca Enrica Masa (Movistar), odnosno 3:11 minuta ispred trećeg Kolumbijca Miguela Angela Lopeza (Movistar) te ga samo čudo može zaustaviti na putu do treće uzastopne pobjede na “Vuelti”.

REZULTATI,

17. ETAPA:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 4:34:45

2. Sepp Kuss (SAD/Jumbo-Visma) +1:35

3. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar) +1:35

4. Adam Yates (VB/INEOS Grenadiers) +1:35

5. Jack Haig (Aus/Bahrain Victorious) +1:35

6. Enric Mas (Špa/Movistar) +1:35

7. Egan Bernal (Kol/INEOS Grenadiers) +1:35

8. Gino Maeder (Švi/Bahrain Victorious) +1:35

9. Louis Meintjes (JAR/Intermarche-Wanty-Gobert) +2:29

10. Clement Champoussin (Fra/AG2R-Citroen) +2:44

UKUPNO:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 68:42:56

2. Enric Mas (Špa/Movistar) +2:22

3. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar) +3:11

4. Jack Haig (Aus/Bahrain Victorious) +3:46

5. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) +4:16

6. Egan Bernal (Kol/INEOS Grenadiers) +4:29

7. Adam Yates (VB/INEOS Grenadiers) +4:45

8. Sepp Kuss (SAD/Jumbo-Visma) +5:04

9. Felix Grossschartner (Aut/BORA-Hansgrohe) +6:54

10. Gino Maeder (Švi/Bahrain Victorious) +6:58

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!