Eko ječam je ovotjedna bio namirnica Eko trga na osječkoj tržnici. Kušanjem pogačica, ječmene juhe i ostalih pripravaka, posjetitelji su se upoznali s čarima i dobrobitima ove često zanemarene žitarice u prehrani.
Slovi kao namirnica koja grije organizam tijekom zimskog radzdoblja, ali i pomaže njegovom čišćenju u proljeće. Riječ je o ječmu. Njegov odabir na Eko trgu četvrtkom kao i drugih ekoloških namirnica uvijek je ciljan. Potreban je ekološki certifikat OPG-a, ali i osječke tržnice.
– Mi se trudimo odabrati manje ekološke tradicionalne OPG-ove, znači one manje proizvodnje. Inače plasiramo ekološke proizvode i gledamo te manje, tradicionalne ljude, manja gospodarstva, objašnjava Juraj Bučević, voditelj platforme ESSEKER.
Uz ječam iz ekološke proizvodnje, iz ovoga su OPG-a i bio kruške, šljive, nekalemljene vinogradske breskve i krumpir. Ovogodišnji ječam je stvar nužnoga pridržavanja plodoreda, dodaje Ivan Delibos koji se ekološkom proizvodnjom bavi od 2004.
Mora, kaže voditi računa i birati usjeve. Lani je posadio kukuruz za palentu, a ove godine eko certificirani ječam iz osječkog Instituta. Žali za posijanom mrkvom i peršinom, koje je zbog kiša uništio korov, a zbog eko proizvodnje nije dopuštena uporaba bilo kakvih pesticida.
Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama i ima najniži glikemijski indeks među žitaricama. Bogat je vitaminima i mineralima. Lako je probavljiv i pospješuje probavu te je vrijedna namirnica i na vegetarijanskim jelovnicima.
Izvor:hrt.hr