Proglašenjem krava šampionki završen je trodnevni međunarodni stočarski sajam u Gudovcu. Mogla su se vidjeli najkvalitetnija grla domaćeg stočarstva, ali i čuti stočare da upozoravaju kako su poskupjeli gotovo svi troškovi, no cijena mesa i dalje je ista, zbog čega trpe štete u proizvodnji.
Krava šampionka simentalske pasmine je Roberta obitelji Bukal iz Prašćevca. I njezin vlasnik Nikola kaže kako nije zadovoljan stanjem na tržištu.
– Lagao bih kad bih rekao da je dobro jer cijena mlijeka je preniska. Cijena hrane je naglo skočila gore, a naši proizvodi se ne cijene dovoljno, kaže Nikola Bukal.
I tovljači junadi kažu kako je drastičan rast cijena stočne hrane, a cijena njihova mesa i dalje ista.
– 15 kuna, kako je bila i prije godina dana, a sve drugo je poskupjelo. Nije duplo, ali blizu. Ako je smjesa kunu i pol bila sad je već blizu 3 kune, a kukuruz i sve također je otišlo skoro duplo gore, kaže Tomislav Bukal.
I nagrađeni svinjogojci na sajmu kažu kako se uz sve poremećaje teško mogu nositi i s golemim količinama uvozne svinjetine koja se u trgovačkim centrima prodaje jeftino i ruše cijenu domaće.
– Sad moraš prase dati za 200 kila kukuruza. Dok je god u centrima 19 kuna, 19,99, mislim da mi nećemo doći na svoje, kaže Ivica Mlinar iz Stare Rače.
– Meso nije ništa otišlo gore, jedva držimo kraj s krajem, glavu iznad vode, kaže Damir Oslovar iz Sasovca.
– Kukuruz je bio 90 lipa, sad je 1,80 kuna. Odojci su bili 25 kuna, sad su 13 kuna, kaže Mladen Čižmešinkin, vlasnik šampionskog landrasa iz Novog Virja.
Kakav je plan za dalje?
– Razmišljam jedan dio rasprodati, možda i sve, ali ako jedanput rasprodam genetiku koju sam stvarao godinama, teško da ću se opet time više baviti, kaže Čižmešinkin.
Mnogi stočari tako kažu da će prelaziti u ratarstvo. A da su neki nakon pandemije dobro unovčili svoje žitarice tvrde i prodavači mehanizacije. Koliko je prodano strojeva znat će se nakon sajma.
Izvor:hrt.hr