Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za oboljele od dijebetesa omogućio je tromjesečno umjesto mjesečnog propisivanja potrošnog materijala koji se izdaju na recept, poput trakica za mjerenje šećera.

“Osiguranici više neće morati svakog mjeseca da na recept podižu potrošne materijale, nego će na jedan recept moći podići tromjesečne količine. To se odnosi na trakice za mjerenje šećera u krvi i u urinu, lancete i inzulinske igle koje Fond godinama financira za oboljele od dijabetesa i koji se, inače, podižu na recept”, priopćeno je iz Fonda.

Ova olakšica, dodaju, odnosi se i na osiguranike koji koriste hormon rasta, pa će im se inzulinske iglice za jednokratnu upotrebu umjesto mjesečnih količina, takođe, propisivati za tri mjesec.

Kako su pojasnili, ova olakšica precizirana je izmjenom Pravilnika o pravu na medicinska sredstva koji je usvojio Upravni odbor Fonda, a njegova primjena se očekuje sredinom ovog mjeseca.

Zbog pojednostavljenja procedure propisivanja potrošnog materijala na recept, osiguranici više neće morati da svakog mjeseca odlaze kod obiteljskog liječnika po recept, pa nakon toga u ljekarnu da ga realizira.

“Na ovaj način smanjiće se gužve u čekaonicama u ambulantama obiteljske medicine, a broj kontakata, što je posebno važno zbog aktuelne epedemiološke situacije, biće sveden na minimum, budući da je riječ o veoma osjetljivoj populaciji”, napomenuto je u priopćenju.

Ovo pravo osiguranici ostvaruju na preporuku liječnika specijaliste odgovarajuće grane medicine, a obiteljski doktor propisuje recept.

Fond zdravstvenog osiguranja podsjeća da oboljeli od dijabetesa u Republici Srpskoj spadaju u kategoriju osiguranih osoba za koje obavezno zdravstveno osiguranje financira širok spektar prava. U proteklih nekoliko godina za ovu kategoriju osiguranika se konstantno uvode nove terapije, odnosno, novi inzulini, i to u skladu sa svjetskim terapijskim smjernicama.

Prema tome, za oboljele od dijabetesa Fond u potpunosti financira inzuline, trakice, lancete, špriceve, igle, aparate za brzo određivanje glukoze u krvi, potrošne materijala za inzulinske pumpe.

Izvor:nazavisne.com

error: Content is protected !!