Zbog povećane potražnje širom BiH, došlo je do viših cijena peleta za 20 posto, potvrdile su tvrtke koje se bave proizvodnjom ovog energenta.

Naime, kako kažu, sada se cijene kreću od 350 do 390 KM za tonu, ovisno od vrste, ali i kvaliteta. U tvrtci “Ensa BH” iz Srpaca potvrdili su da su cijene peleta više za 20 posto nego u ljetnim mjesecima.

“I pored viših cijena ovog energenta, trenutno imamo povećanu isporuku, tako da smo količine koje smo imali unaprijed prodali”, kažu iz ove tvrtke za “Nezavisne novine”.

Zbog velike potražnje kupci su prinuđeni da na isporuku, kako objašnjavaju, čekaju po 20 i više dana. Dodaju da tona peleta sada košta 355 KM.

Da su cijene peleta više za 20 posto, potvrdili su iz tvrtke “Drvosječa” Sarajevo, ali ističu da poskupljenje nije uticalo na potražnju.

“Sad tona peleta košta 390 KM. U krugu od 50 kilometara čeka se na isporuku do 10 dana, a isporuka za dalje relacije čeka se 20-30 dana. Potražnja jeste veća, jer je više ljudi prešlo na grijanje ovim energentom. Mi ga ne izvozimo u strane zemlje i podmirujemo naše tržište, jer je gužva i ne možemo stići izvoziti”, kažu u ovoj tvrtci za “Nezavisne novine”.

Iz poduzeća “DI Karać” Aleksandrovac, koje se bavi prodajom peleta, kažu da paleta od 990 kg bez prevoza košta 345 KM te da je skuplji nego prošle godine.

Iz poduzeća “Drvoprodex” Banja Luka, koje se bavi proizvodnjom peleta, kažu da kupci svakodnevno zovu radi kupovine peleta te da je velika potražnja za njim, jer su mnogi građani prešli na ovaj energent.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!