Tijekom foruma o holokaustu u švedskom gradu Malmöu vodeći europski i američki dužnosnici upozorili su na porast antisemitizma. Ondje je bio i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman. 

U vremenu kada svjedoci stradanja židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu nestaju, sjećanje na holokaust nužno je održati živim. Na forumu je oštro osuđena i diskriminacija Roma te svi oblici rasizma.

– Vidio sam tolike roditelje čija su djeca izgubila život, ne zbog bolesti ili nesreće, nego samo zato što su bili Židovi. To se događa danas i moramo to zaustaviti. Ljudi okupljeni na ovom forumu to mogu zaustaviti. Vi predstavljate organizacije u Europskoj uniji i diljem svijeta koje mogu mnogo toga učiniti. Moramo zaustaviti mržnju, rekao je predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald S.Lauder.

– Antisemitizam je prisutan u našim društvima – u skupinama ekstremne desnice, u dijelovima ljevice, islamističkom okruženju i među običnim građanima. Svjedočimo antisemitizmu među odraslima i djecom koji su u Europu došli iz zemalja u kojima se mržnja protiv Židova promovira u školama i putem državne propagande, rekao je švedski premijer Stefan Lofven.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!