„Mi želimo da u budućnosti ovdje bude veliki broj turista biciklista, koji će se kroz Hercegovinu voziti na biciklima, koji će se ovdje hraniti i noćiti. Cikloturisti su vrlo visoka klasa turista, primjerice, oni voze vrlo skupa bicikla, to su bicikla vrijedna i do pet tisuća eura, to su turisti koji imaju veliku prosječnu potrošnju“ istaknuo je danas Ivica Sivrić, vršitelj dužnosti direktora REDAH-a a promociji projekta „”Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore“.

Na današnjoj promociji oni su prezentirali “Bike Friendly Concept”.

„Ova radionica je dio šireg projekta kojeg provodi Ured za europske integracije Vlade ove županije koji se zove „Cycling rural“ u sklopu kojeg se radi obilježavanje biciklističkih staza i postavljanje putokaza, kao i edukacije za ciklovodiče. Jedan dio tog projekta je poboljšanje usluga za cikloturiste, stoga smo ovdje danas došli dati mogućnost privatnom sektoru da se certificira po pet standarda uz popust i poticaj“, rekao je Sivrić.

Kako je on objasnio, svi oni koji iznajmljuju privatni smještaj, ali i ugostiteljski objekti, hoteli, pansioni imaju priliku prijaviti se i certificirati za „Bike Friendly standard“. To bi značilo da oni moraju ispuniti određene uvjete, moraju imati mjesto gdje biciklisti mogu ostaviti svoja bicikla, moraju imati pri ruci pribor za popravak bicikla, nuditi usluge pranja robe za bicikliste….

„Ovim se podiže kvaliteta usluga u turizmu. Cikloturisti su specifične kategorije. U Europi ova turistička niša ima vrijednost od 44 milijarde eura. Kod nas se tek spustila na nivo Istre i Kvarnera, a mi želimo to privući južnije prema nama, da ovdje razvijamo cikloturizam“, ističe Sivrić.

Svi oni koji se certificiraju puno dobivaju i na vidljivosti.

„Kroz ovo certificiranje se radi puno marketinški. Svi objekti koji se certificiraju će biti na našoj stanici, da se vidi tko su, što nude, a što je još važnije svi se oni pojavljuju na stranici jednog velikog portala Outdooractive kojeg dnevno posjećuje dva milijuna ljudi. Mi ovdje imamo puno mogućnosti za bicikliste“, istakao je Sivrić.

Cilj mi je stvoriti digitalnu mapu prijateljskih objekata za bicikliste u Hercegovini.

„Želimo da ljudi kada otvore tu mapu da vide npr. Hercegovina, tu je 50 objekata – ako bude nekih kvarova, može netko da nam pomogne“, ističe Sivrić i dodaje kako se kroz ovakvo uvezivanje smanjuje i rizik putovanja za bicikliste.  

„To je u današnje vrijeme vrlo bitno“, rekao je Sivrić danas za Radio Ljubuški

U audiozapisu poslušajte čitav razgovor, poslušajte o perspektivama cikloturizma, ali i više detalja o „Bike Friendly standardu“

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!