Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Ljubuški, koja je održana danas u hotelu Bigeste, proslavljen je Dan grada Ljubuškog.

Dan grada Ljubuškog se obilježava 21.veljače, ali je ove godine zbog korizme premješten u predkorizmeno vrijeme.

Sjednici su, uz gradske vijećnike i gradonačelnika Vedrana Markotića, nazočili brojni gosti i uzvanici iz svih sfera života iz BiH i Republike Hrvatske.

Nakon intoniranja hrvatske himne i minute šutnje, sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić, koji je pozdravio uvažene goste i kratkim govorom nazočne upoznao s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom Ljubuškog.

Nakon toga je uslijedio kratki videoprilog i obraćanje gradonačelnika Vedrana Markotića, koji je naglasio da se kroz emitirani video zapis pokušalo prikazati ono na čemu su  gradske vlasti radile u prošlog godini.

U svom obraćanju Markotić je posebno istaknuo kako se iz prošle godine, vrlo teške zbog pandemije koronavirusa ipak uspio izvući maksimum, spomenuo je velike pomake po pitanju demografske politike, pomoć obrtnicima i gospodarstvenicima, odličnu suradnju s Vladom ŽZH, pomoć školarcima, vrtićkoj djeci i studentima, a najavio je i nastavak infrastrukturnih projekata, te izgradnju tvornice u Ljubuškom, jačanje gospodarstva i privlačenje investicija.

Nakon gradonačelnika, obratio se humački gvardijan fra Dario Dodig.

„S naše strane činimo sve da budemo na pomoć i potrebe svih vjernika ovoga kraja, naš samostan i župa sjecište su tisuća vjernika i dobronamjernika. Činimo sve kako bismo zadovoljili potrebe, kako u vjerskom tako i u kulturnom području, od naše crkve, muzeja, galerije Majka i knjižnice. Uvijek su pred nama izazovi na koje trebamo odgovarati, hvala svima koji su na bilo koji način bili s nama svećenicima i fratrima na pomoći i stavili nam se na raspolaganje“, rekao je fra Dario.

Potom se obratio načelnik općine Posušje Ante Begić. On je pozdravio sve nazočne u ime općina Posušje i Grude i Grada Širokog Brijega. Čestitao je gradonačelniku Markotiću na izboru za gradonačelnika i izrazio uvjerenje kako će ukazano mu povjerenje opravdati kroz svoj rad, upornost, znanje, vještine i viziju.

Predsjednik Vlade ZHŽ Zdenko Ćosić je kazao da je Županija u svim strateškim dokumentima, napose u Strategiji razvoja, naglasila kao strateški razvojni cilj ruralno gospodarstvo i turizam. „Upravo u tom području u proteklih nekoliko godina Ljubuški je pokazao kako odgovorno i uspješno upravljati tim resursima“, rekao je, između ostalog, Ćosić.

Potom je uslijedio govor predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića.

On je istaknuo kako Ljubuški ide svakim danom naprijed.  „Pratim to u zadnjih 10-15 godina, Ljubuški uistinu može biti svima nama na ponos, a svima koji su dali bar mali doprinos da ovo bude mjesto ugodnog življenja, uistinu hvala“, rekao je Čović.

Pri kraju sjednice upriličena je podjela javnih priznanja Grada Ljubuškog za 2020. godinu.

Nagradu za životno djelo postumno je dobio dr. Mate Šalinović, a Godišnje nagrade Grada Ljubuškog dobili su tvrtka Elektro Milas i Dom zdravlja Ljubuški.

U ime nagrađenih se obratio ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški dr. Ivan Landeka koji je rekao kako sve dobitnike povezuje prvenstveno ljubav prema Ljubuškom i svakom njegovom stanovniku kao i želja da pomognu drugim osobama koje su izložene zdravstvenim, socijalnim i drugim životnim izazovima.

Pogledajte videoprilog

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!