Ministarstvo civilnih poslova BiH oglasilo se priopćenjem za javnost u vezi s isporukom cjepiva kupljenog kroz COVAX mehanizam.

Nakon natpisa u pojedinim medijima da Bosna i Hercegovina neće dobiti cjepivo putem COVAX mehanizma do travnja, jer BiH nije ispunila tražene uvjete, obavještavaju da je Bosna i Hercegovina ispunila sve obveze sukladno zahtjevima COVAX mehanizma.

“U traženom roku je izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232.000 doza. Za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvat preko milijun i 100.000 doza Pfizerovog cjepiva. Svi hladnjaci su kalibrirani i mapirani od strane akreditiranih laboratorija i samim tim već uvelike spremni za dolazak cjepiva“, navode iz Ministarstva civilnih poslova.

Za potrebe uvoza identificirali su relevantne institucije, te, kako kažu, stavili ih na raspolaganje 24/7 te donijeli Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprječavanju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 koju provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

“Definiranim hodogramom nadolazećih aktivnosti, određenim prioritetnim skupinama za cijepljenje, usvojenim planovima cijepljenja, ojačanim kapacitetima ultra-hladnih lanaca za prihvat na današnji dan preko 1.100.000 doza Pfizer-ovog cjepiva, utvrđenim načinom ulaska cjepiva u BiH, određenim veleprometnikom koji će izvršiti usluge uvoza, pohrane i distribucije cjepiva i koji se nalazi u registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa potrebnim GDP certifikatom, potvrdili smo svoju spremnost”, ističu.

Spremnost Bosne i Hercegovine za prihvat Pfizer cjepiva potvrđena je od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvješćem Svjetske zdravstvene organizacije Regionalni ured za Europu u kojem, kako kažu, nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine cjepiva Pfizer proizvođača.

“U korist tome govori i podatak da je već određena količina prve alokacije za BiH. Uvezane su sve relevantne institucije za prihvat, Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova, nadležna institucije entiteta i Brčko distrikta, zavodi i instituti, Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH, Uprava za neizravno oporezivanje, Međunarodni aerodrom u Sarajevu kao točka ulaska u BiH…”, navode iz Ministarstva civilnih poslova.

Dakle, Bosna i Hercegovina je, dalje navode, naručila, platila i osigurala sve uvjete za prihvat cjepiva.

“Svi do sada postavljeni uvjeti su ispunjeni, a pred BiH se postavljaju novi zahtjevi proizvođača cjepiva što nas navodi na pomisao da se radi o kupnji vremena uslijed nedovoljne proizvodnje na globalnoj razini”, ističu iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pozivaju COVAX, SZO, UNICEF i proizvođače cjepiva da dođu u BiH i osobno se ponovno uvjere u spremnost za prihvat bilo kojeg cjepiva, umjesto što se iznova postavljaju dodatni uvjeti koji samo prolongiraju isporuku.

“Podsjećamo da se najnovije pismo GAVI tajništva odnosi na nove zahtjeve Pfizer-a u svezi s distribucijom njihovog cjepiva. U pismu se navodi da je proizvođač cjepiva Pfizer zatražio dodatne i izravne razgovore sa svim zemljama identificiranim za prijem cjepiva u prvom valu, a na temu dodatne kontrole uspostavljenih hladnih lanaca kao i pravno administrativnih procedura”, zaključuju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Izvor: HMS

error: Content is protected !!