JU „Kulturno-športski centar“ Ljubuški pokrenula je projekt pokretne knjižnice – u početku izričito kao pomoć starijim i nemoćnim osobama, ljubiteljima lijepe pisane riječi koje nisu u mogućnosti posjetiti Knjižnicu Ljubuški, uključujući nadasve štićenike u domovima za umirovljenike.

Međutim, nakana je da spomenuta usluga u budućnosti bude proširena nabavkom nekog oblika bibliobusa, kada će ciljana publika postati učenici područnih škola i stanovnici sela i zaselaka te generalno ruralnih područja Ljubuškog.

Starački dom „Ljubuški“ se vrlo rado uključio u spomenuti projekt te 17 štićenika – ljubitelja lijepe pisane riječi ove ustanove sudjelovat će u ovogodišnjem projektu.

 „Zahvaljujemo rukovodstvu i djelatnicima Staračkog doma „Ljubuški“, a nadasve umirovljenicima koji koriste usluge istoga što su se s radošću uključili u projekt pokretne knjižnice. Nadamo se da će i ostali starački domovi s područja Grada Ljubuškog slijediti ovaj hvale vrijedan primjer i postati dijelom pokrenutog projekta“, poručili su organizatori

Podsjećamo, omogućivanjem dostupnosti barem nekih oblika kulturne, informativne i obrazovne ponude kroz knjižnične usluge, pokretne knjižnice nezamjenjivo pridonose kvaliteti života stanovništva koje je inače u mnogim drugim segmentima u neravnopravnom položaju, već samim prometnim i geografskih položajem mjesta u kojima žive.

Uzgred podsjećamo, pokretna knjižnica, u najširem smislu, zbirka je knjižnične građe smještena u nekoj vrsti prijevoznog sredstva. Najčešća vrsta pokretne knjižnice je bibliobus – vozilo na autobusnom ili kamionskom podvozju, namjenski građeno i opremljeno za smještaj knjižnične građe. Osnovno obilježje i prednost pokretne knjižnice je mogućnost da istim fondom, osobljem i opremom pruža knjižnične usluge stanovništvu na međusobno udaljenim područjima.

Više fotografija pogledajte na Facebook stranici Knjižnice Ljubuški: 

https://www.facebook.com/kscljubuski/

Izvor: Iks-portal.info

error: Content is protected !!