Većina zemalja EU-a bilježi udio britanskog soja od 20 do gotovo 70 posto u potvrđenim slučajevima zaraze, kazala je Alemka Markotić na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. A da sekvenciranje ide sporo, potvrdio je Krunoslav Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, dodala je da je zaključak stručnjaka da britanski soj preuzima primat pred sojem koji je kružio ovo vrijeme nekih 10-ak mjeseci.

– Trebamo biti svjesni da ga sigurno ima u većem postotku i trebamo biti oprezni. Ne moramo nužno potvrditi sve te slučajeve, već znamo iz iskustva drugih zemalja da on iznimno brzo raste i zauzima prostor. Lakše se širi među mlađom populacijom, izgleda i među djecom, istaknula je Markotić.

Prilično sporo ide određivanje britanskih i drugih sojeva, rekao je Krunoslav Capak. To je kompliciran postupak, trebamo komplicirane softvere i vrijeme da se ti podaci obrade, kaže.

– Mi nažalost novih informacija o tome nemamo, HZJZ je još prošli vikend od 17 uzoraka koje smo stavili u screening imao 10 sumnji i proslijedili smo ih dalje. Nadamo se da ćemo uskoro saznati rezultate, rekao je Capak. 

Izvor: HRT

error: Content is protected !!