Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ističe da je, u slučaju pojave neprimjerenih sadržaja na društvenim mrežama, najvažnija reakcija u obliku javne osude. Ako postoje sumnje na kršenje Kaznenog zakona, navodi ministrica, građani i policija mogu podnijeti kaznene prijave.

– Ako za bilo koje djelo ili za bilo čiju izjavu se sumnja da bi se mogla podvesti pod ono što ide u kontekst kršenja kaznenog zakona, onda postoje tijela koja u tome postupaju. Kad se to dogodi u medijima, a imali smo jučer slučaj sumnje na poticanje na diskriminaciju u slučaju jednog elektroničkog medija, onda postupa Vijeće za elektroničke medije, istaknula je Obuljen Koržinek uoči užeg kabineta Vlade.

Ona je novinarima komentirala nedavnu objavu riječkog kafića Three Monkeys koji su nezadovoljni potezima Vlade i Stožera, poručili putem facebooka da HDZ-ovci u njemu nisu dobrodošli. U znak podrške tom kafiću internetski portal Index.hr jučer je od čitatelja tražio da se pri ulasku na portal izjasne jesu li čovjek ili član HDZ-a, uz napomenu ‘Ako želite pristupiti Indexu molim vas da nam potvrdite da ste čovjek’.

– Kad se to dogodi u medijima, a imali smo u utorak slučaj poticanja na diskriminaciju u jednom elektroničkom mediju, onda postupa Vijeće za elektroničke medije, rekla je Obuljen Koržinek i dodala kako oni imaju utvrđene procedure. Ne bi bio prvi put, naglasila je, no naravno njih ćete pitati, jesu li i hoće li o tom pitanju nešto poduzeti.

Ustvrdila je kako nije na Vladi da podiže bilo kakve prijave Vijeću za elektroničke medije. Zakon o elektroničkim medijima je jasan, napomenula je i dodala kako je Vijeće neovisan regulator i oni postupaju sukladno zakonu.

“Ono što nije dopušteno na trgu i na ulici, nije dopušteno niti u virtualnom prostoru”


– U slučaju sumnje, a sumnja se, da je u javnosti iznesen stav da je moguće prekršen članak 12. Zakona o elektroničkim medijima, što nije članak zakona za koji su predviđene bilo kakve prekršajne kazne, napomenula je i dodala da ukoliko Vijeće utvrdi da je bilo kršenja tog članka onda postupa tako da prijavi Državnom odvjetništvu.

Naglasila je kako je tako sa svim dijelovima Zakona o elektroničkim medijima u kojima se eventualno sumnja na kršenje kaznenoga zakona. Podsjetila je kako se o tomu detaljno govorili prije dva tjedna u Saboru, kad su obrazlagali prijedlog članka 93. i pitanje komentara na društvenim mrežama, odnosno sadržaja kojeg generiraju korisnici.

– Ni u tom slučaju neće postupati Vijeće za elektroničke medije, nego, ako se bude sumnjalo da je počinjeno kazneno djelo, onda će samo to prijaviti, a dalje je na Državnom odvjetništvu i sudovima da o tom postupaju, rekla je Obulje Koržinek.

– Ono što nije dopušteno na trgu, na ulici ili u ovom prostoru ovdje, nije dopušteno niti u virtualnom prostoru, poručila je ministrica.

Ponovila je kako se postupa potpuno na isti način. Ako tijela koja su za to nadležna – policija i Državno odvjetništvo procijene da ima elemenata za kaznenu prijavu dižu prijavu o poznatom ili nepoznatom počinitelju, podsjetila je i dodala kako kaznenu prijavu uvijek može podignuti i građanin.

Izvor: HRT

error: Content is protected !!