Stečajni upravitelj Markuševac gradnje, propale tvrtke umirovljenog generala Ljube Ćesića Rojsa, Berislav Maksimović predao je izvješće u kojem je naveo da i dalje nema traga za dva Mercedesova kamiona “nestala” u stečaju tvrtke, a za kojima je i Ministarstvo unutarnjih poslova RH pokrenulo potragu lani u prosincu.

Stečajni upravitelj će zatražiti od MUP-a podatke o prebivalištu ili boravištu bivšeg zakonskog zastupnika te uputiti ponovno pisani dopis bivšem zakonskom zastupniku i osnivačima društva da obavijeste gdje bi se mogla nalaziti navedena vozila, istaknuo je stečajni upravitelj Maksimović, prenosi Index.hr.

Direktor odbija dati te kamione

Očito je i da bivši zakonski zastupnik Mladen Pešorda i dalje odbija predati navedena vozila, dodano je u izvješću te se predlaže donošenje sudskog naloga kojim će se tražiti naknade za neovlašteno korištenje nestalih kamiona od otvaranja stečaja Rojsove tvrtke u srpnju 2018. godine.

Pešorda je bio naveden kao direktor tvrtke.

Stečajni upravitelj predložio je i naknadu koja ne bi smjela biti manja od 100 niti veća od 1.000 kuna po danu za neovlašteno korištenje dva nestala kamiona Mercedes 4143 K Actros proizvedena 2002., čija se tržišna vrijednost procjenjuje od 30.000 do 40.000 eura.

Zaključno, Maksimović je predložio i sazivanje skupštine vjerovnika na kojoj će se donijeti odluka o naknadi štete za neovlašteno korištenje tuđe stvari.

Stečajni postupak nad Markuševac gradnjom otvoren je 2018., a uslijedio je nakon prijedloga Fine podnesenog još u studenom 2016. u kojem se navelo da postoje neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju duljem od 120 dana i u ukupnom iznosu od 822.373 kune. U prijedlogu Fine navodilo se i kako ta tvrtka ima samo jednog zaposlenog.

“Tko je jamio, jamio je”

Markuševac gradnja osnovana je krajem 2007. s kapitalom od 20.000 kuna, a kao glavni predmet poslovanja navodilo se projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevina, ali i savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem te, između ostalog, promidžba, reklame i propaganda, turističke usluge u nautičkom turizmu, sportska rekreacija i organiziranje koncerata, priredbi, revija, izložbi, festivala, zabavnih igara…

Rojs i njegova propala firma spominjali su se u javnosti i 2010. kada je taj umirovljeni general ponovno gradio svoju kuću u Markuševcu koju je nekoliko godina ranije sam srušio za upravljačem bagera jer za nju nije imao dozvolu, odnosno potrebnu dokumentaciju. Kako se u medijima tada prenosilo, Rojs je poručivao da mu “dozvole ne trebaju jer je kuću rušio zbog Ive Sanadera” te da je bivši premijer na njega “vršio pritisak i učinio mu veliku štetu”.

Izvor: www.jabuka.tv/Foto: Igor Kralj/Pixsell

error: Content is protected !!