Prije točno godinu dana u Hrvatskoj se pojavio prvi slučaj zaraze koronavirusom. Prvi pacijent bio je mladi Zagrepčanin koji se zarazio na utakmici u Milanu.

U posljednja 24 sata zabilježena su 544 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2933.

Među njima je 790 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 70 pacijenata. Preminulo je 12 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 241592 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5489 preminulo, ukupno se oporavilo 233 170 osoba od toga 278 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 12 869 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 327 769 osoba, od toga 6 433 u posljednja 24 sata.

Koronavirus u Hrvatskoj:

➡ Na 45. sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, premijer Andrej Plenković najavio je otvaranje terasa ugostiteljskih objekata, kao i početak treninga u zatvorenim prostorima, uz epidemiološke mjere i propise. Opširnije

➡ Referentni centar za epidemiologiju Ministarstva zdravstva produljuje razdoblje između primanja prve i druge doze cjepiva. Studije su pokazale da je cjepivo puno učinkovitije kada prođe više vremena između prve i druge doze. Sada je preporuka da se druga doza cjepiva AstraZenece daje nakon 12 tjedana, a Pfizerova nakon 6.

➡ “U mreži prvog” govorilo se o godini dana epidemije. Opširnije
– Apeliram da ako su izdržali godinu dana mogu još malo, rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, Marija Bubaš i dodala kako se nastavlja razgovor o mjerama zato što je potrebno izbalansirati mogućnost širenja virusa i potrebe gospodarstva.

➡ Predstavit će se projekt Safe stay in Croatia radi etabliranju Hrvatske kao sigurne i poželjne destinacije u doba pandemije. Opširnije

Podaci po županijama:

● U Virovitičko-podravskoj županiji u posljednja 24 sata četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. U bolnici na liječenju je 12 oboljelih.

● U Zadarskoj županiji 31 novozaražena osoba, dvije umrlo. Hospitalizirano je 19 zaraženih, od kojih je troje na respiratoru.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 79 novozaraženih, a u bolnici 41 osoba se liječi od koronavirusa. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih su dva na invazivnoj ventilaciji.

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata 28 uzoraka je pozitivno na koronavirus, a dvije osobe su umrle. Na bolničkom liječenju nalaze se 52 osobe.

U Sisačko-moslovačka županiji 27 osoba zaraženih koronavirusom u zadnja 24 sata.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 22 nove pozitivne osobe na COVID-19, a dvije osobe su umrle. Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. 

U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 62 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminula je jedna osoba u Velikoj Gorici.

U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je 12 novooboljelih osoba od Covida-19. U županiji je trenutno 49 aktivnih slučajeva Covida-19, među kojima je 15 osoba na bolničkom liječenju.

U Primorsko-goranskoj županiji 45 novooboljelih, a broj aktivnih slučajeva je 322. Na bolničkom liječenju nalaze se 33 osobe, a 4 pacijenta su na respiratoru.

U Virovitičko-podravskoj županiji kod jednog muškarca i žene detektiran koronavirus. Na bolničkom liječenju trenutno je 13 COVID-19 pozitivnih pacijenata.

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

● U Istarskoj županiji tijekom protekla 24 sata ispitano je 291 uzoraka, potvrđene su 4 novozaražene osobe. U bolnici je umrla 74-godišnja COVID-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima.

Koronavirus u svijetu:

➡ Novo istraživanje sugerira da je razina imuniteta nakon preboljeloe zaraze koronavirusom usporediva s onom koja se razvija nakon cijepljenja barem u prvih nekoliko mjeseci. Opširnije

➡ Srećko Matić izvijestio je za Studio 4 o epidemiološkim mjerama u Njemačkoj te pričao o tome kakve mjere može očekivati Hrvatska. Opširnije

➡ Cjepivo Pfizer-BioNTech iznimno učinkovito i u stvarnom svijetu, pokazala istraživanja u Izraelu. Opširnije

➡ Češka mora postrožiti mjere za suzbijanje pandemije i spriječiti “katastrofu” u bolnicama, poručio je češki premijer Andrej Babiš, a Poljska će ponovno uvesti stroga ograničenja na sjeveroistoku zemlje. Opširnije

➡ Američka biotehnološka kompanija Moderna priopćila je u srijedu da je izmijenjena inačica njezina cjepiva proizvedena namjenski za južnoafrički soj koronavirusa, spremna da se ispita na ljudima u okviru kliničkog ispitivanja. Opširnije

– Moderna se obvezuje da će proizvoditi onoliko modifikacija našeg cjepiva koliko bude potrebno sve dok pandemija ne bude pod kontrolom, rekao je Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne.

izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!