Pošiljka od 20 tisuća doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa dopremljena je u ponedjeljak u Bosnu i Hercegovinu pa bi i u toj zemlji napokon moglo početi masovnije cijepljenje stanovništva, no to se za sada odnosi samo na one koji žive na području Republike Srpske.

Rusko cjepivo Sputnjik V dovezeno je kamionima u Banju Luku, a pošiljku su tamo, uz izravan televizijski prijenos, dočekali predstavnici entitetske vlade.

“Cjepivo je namijenjeno zdravstvenim radnicima i domovima za starije”, kazao je entitetski ministar zdravstva Alen Šeranić dodajući kako ovime počinje masovnije cijepljenje čiji je primarni cilj zaštititi stanovništvo starije od 65 godina.

Kazao je kako se s ruskim proizvođačem trenutačno razgovara o dodatnim isporukama koje bi mogle uslijediti od idućeg tjedna.

Vlasti RS izravno su pregovarale s ruskim proizvođačem cjepiva nakon što je došlo do kašnjenja u isporuci cjepiva naručenog posredstvom mehanizma COVAX od zapadnih proizvođača, a entitetski premijer Radovan Višković kazao je kako je RS od Rusa preliminarno naručila 400 tisuća doza.

“Više nisam ni zainteresiran za mehanizam COVAX. Ako nam isporuče što je naručeno dobro je, ako ne, naći ćemo druge načine”, kazao je Višković dodajući kako je on osobno odabrao ne cijepiti se zapadnim, nego ruskim ili kineskim cjepivom.

BiH je kroz COVAX naručila 1,23 milijuna doza cjepiva, no ništa od toga još nije dobila.

Ministar Šeranić ipak je najavio kako će u utorak predstavnici državnih tijela vlasti obaviti dodatne razgovore s predstavnicima tvrtke Pfizera, koja pak želi pojašnjenja o tome kako će se u BiH kontrolirati kvaliteta isporučenog cjepiva i kako će se ono skladištiti.

“Time se stvaraju pretpostavke da u ožujku dobijemo prva cjepiva kroz COVAX”, kazao je Šeranić.

U BiH svaki entitet vodi svoju zdravstvenu politiku iako cijela zemlja dijeli sličnu epidemiološku sliku.

Krizni stožer vlade RS-a je pak od ponedjeljka ukinuo obvezu nošenja zaštitnih maski na otvorenome, te je dopustio živu glazbu u restoranima i kafićima.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!