Hrvati su spasili BiH od Jugoslavije i Miloševića, a sada njih treba spašavati od BiH, rekao je za Bild.ba Zdenko Ćosić, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Vlade ŽZH.

Ćosić je, komentirajući Dan nezavisnosti koji je ova zemlja slavila u ponedjeljak, rekao kako danas taj dan najviše slave oni koji devedesetih nisu htjeli čuti za nezavisnu BiH.

– Prošao je još jedan Dan nezavisnosti BiH. Ono što smo mogli čuti i vidjeti na prvi pogled zbunjuje. Najglasniji slavljenici Dana nezavisnosti postali su oni koji nisu htjeli ni čuti za nezavisnu BiH devedesetih godina prošlog stoljeća – rekao je Ćosić.

Po njegovim riječima, samo su Hrvati željeli nezavisnu BiH.

– Ne samo to, reformirani komunisti i članovi SDA, te politika SDA, stranke koja se zalagala za konfesionalno jedinstvo Muslimana u Jugoslaviji, a ne za BiH, danas relativiziraju povijesnu činjenicu da su jedino Hrvati zagovarali nezavisnost BiH. Istina, to su prihvatili i Muslimani, ali nakon što su propali svi drugi pokušaji da se Jugoslavija spasi u bilo kojem obliku – istaknuo je.

Kada su napokon podržali nezavisnu BiH, Muslimani su, kaže Čosić, učinili to nadajući se nekoj novoj Jugoslaviji.

– Čak i tada, kada su konačno prihvatili politiku nezavisnosti, nisu to učinili radi BiH, nego da bi BiH bila sjeme neke nove Jugoslavije. Tako je tada govorio Ejup Ganić, član Predsjedništva BiH i desna ruka Alije Izetbegovića. Danas ti probuđeni patrioti zamjeraju Hrvatima jer su se, navodno, u zadnji tren odlučili podržati referendum o nezavisnosti i da su kalkulirali o tome do zadnjega trena. – istaknuo je HDZ-ov dopredsjednik.

Ćosić je ocijenio i da su se Hrvati umorili od spašavanja BiH.

– Istina je drukčija i oni to znaju. Hrvati su imali prigovor oko referendumskog pitanja, a nikada nisu dvojili oko rješenja političke krize u Jugoslaviji, nego su jasno zagovarali nezavisnost BiH u odnosu na Jugoslaviju. S druge strane, danas se Hrvati pomalo umaraju kao čuvari Bosne i Hercegovine kao nezavisne zemlje ravnopravnih naroda – kaže nam.

Hrvate sada treba, stava je Ćosić, spašavati od BiH.

– Stoga se jučer najmanje čulo one koji su najzaslužniji za referendum 1. ožujka 1992. kojim je spašena BiH kao nezavisna zemlja. Možemo slobodno reći, Hrvati su spasili BiH od Jugoslavije i Miloševića, a danas Hrvate treba spašavati od te iste Bosne i Hercegovine – rekao je.

Otkrio je i recept kojim se BiH može uništiti.

– Ako želimo ovu zemlju uništiti, bit će dovoljno prepustiti je njenim patriotima. BiH je svašta preživjela, ali će teško preživjeti zagrljaj svojih patriota – zaključio je Ćosić u izjavi za Bild.ba.

/HMS/

error: Content is protected !!