“Prvo treba definirati što je to COVID putovnica. Po mom sudu, ako je to nekakav preduvjet za prelazak granica, onda je tu riječ o diskriminaciji. Ako je riječ o dokumentu koji će onima koji su se cijepili omogućiti brži i lakši prelazak granice – ja sam za to”, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Iako to još nije posve definirano, COVID putovnicu trebali bi dobiti oni koji su cijepljeni, oni koji su preboljeli i oni koji su se neposredno prije putovanja testirali PCR testom, rekao je Ostojić.

Na pitanje hoće li ulazak u Hrvatsku biti sličan onome iz prošle godine, s obzirom na to da procijepljenost neće biti onakva kako se očekivalo, Ostojić kaže kako se tomu nada, ali naš prioritetni cilj treba biti da Hrvatska što prije “dođe u zeleno” i da na taj način kažemo da upravljamo epidemiološkom situacijom i da smo sigurna zemlja.

“Treba definirati zajedničke europske kriterije za prelazak granice, pratiti epidemiološku situaciju u našim najznačajnijim emitivnim tržištima, od Njemačke, Austrije, pa nadalje”, kaže predsjednik HUT-a i dodaje kako je još uvijek prerano, imamo još mjesec, mjesec i pol dana za razgovore o toj temi.

O cijepljenju turističkih djeletnika kao uvjetu za status sigurne destinacije, o čemu je pokrenuta i promidžbena kampanja, Veljko Ostojić kaže kako procijepljenost turističkih djelatnika nikada neće biti stopostotna. HUT je napravio anketu zajedno s Udrugom hotelijera i Kamping udrugom Hrvatske i negdje oko 70 posto zaposlenika je prije mjesec dana iskazalo interes za cijepljenje, naveo je Ostojić.

Vjerojatno će se ići na organizirano cijepljenje turističkih djelatnika nakon što se procijepe prva i druga prioritetna skupina. Nadamo se da će to biti tijekom travnja kako bi spremni i procijepljeni ušli u glavnu sezonu, zaključio je Ostojić.

Izvor: HRT

error: Content is protected !!