Smanjenje sive ekonomije u oblasti nekretnina i u poslovanju malih poduzeća u fokusu je novih zakona o posredovanju u prometu nekretnina te o računovodstvu i reviziji FBiH.

Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina uvodi se obaveza plaćanja naknade/takse državi, kao i mehanizam reguliranja tržišta nekretnina.


Stroža kontrola
S obzirom na to da uvodi strožu kontrolu prometa nekretnina i aktivnosti firmi koje prodaju ili kupuju nekretnine, spomenuti zakon trebao bi pod kontrolu staviti i dosadašnje slučajeve „arapskih naselja“, odnosno kupovine nekretnina u BiH od državljana arapskih zemalja, a koje potom tijekom najvećeg dijela godine ostaju prazne i nekorištene. Ova naselja su posljednjih godina masovno izgrađena u okolini Sarajeva.

Iako po zakonu strani državljani kao fizička lica nisu u mogućnosti biti vlasnici nekretnina u BiH, rupa u zakonu pronalazila se tako što su u BiH osnivali fiktivne firme bez poslovnih aktivnosti s jedinim ciljem – da na njih registriraju nekretnine.

Usvojen je i Zakon o računovodstvu i reviziji FBiH. Iz Ministarstva financija FBiH za „Avaz“ su kazali da novi zakon ima za cilj podizanje nivoa kvaliteta financijskog izvještavanja i revizije, usklađivanje s najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti, kao i usklađivanje s direktivama EU.

Pravna lica
– Posebna pažnja data je uređivanju nadzora nad pravnim licima i poduzetnicima registriranim za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga pravnim licima, a koji su obveznici primjene zakona. Zakon je propisao nadzor nad radom pravnih lica i poduzetnika registriranih za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga od Porezne uprave FBiH u pogledu ispunjenosti uvjeta u vezi s potrebnim resursima za pravilno, kvalitetno i efikasno obavljanje tih usluga, te zapošljavanja kvalificiranih lica koja su odgovorna za vođenje poslovnih knjiga i sačinjavanje financijskih izvještaja, kao i obaveznog upisa u registre koji se vode kod Federalnog ministarstva financija i koji su dostupni javnosti – pojasnili su, piše Avaz

Podignuti pragovi za mala poduzeća
– Ukida se obaveza sačinjavanja i prezentiranja periodičnih financijskih izvještaja pravih lica koji su obveznici, predaje financijskih izvještaja i zakonom je propisana obavezna predaja samo godišnjih financijskih izvještaja.Također su značajno podignuti pragovi kod razvrstavanja pravnih lica na mikro, mala, srednja i velika, te s obzirom na to da se uvodi kategorija subjekata od javnog interesa, veći broj pravnih lica koja su do sada bila obveznici vršenja revizije, više neće biti u skladu s odredbama zakona i na taj način će se značajno smanjiti troškovi pravnim licima – naglašeno je.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!